ANASAYFA arrow right Güncel

2022, rent a car sektörünü memnun etmedi

YAYINLAMA: 20 Kasım 2022 / 20.45
GÜNCELLEME: 20 Kasım 2022 / 20.45
Kentimizde 200’ün üzerinde rent a car firmasının bulunduğunu söyleyen GTO 12. Grup Yurtiçi-Yurtdışı Lojistik Ve Hizmet Sağlayıcıları Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Ekspres Oto Kiralama Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Akçay, “Bu yıl uçak biletleri ile otel fiyatları pahalı olduğundan insanlar çok fazla seyahat edemedi. Dolayısıyla her yıl 4 ay süren sezon bu yıl 1,5 ay sürdü. Onun için 2022 yılı sektörümüz açısından çok da iyi geçmedi” dedi.

Günü birlik kiralamada yüzde 40 düşüş yaşandı

Haziran ayında başlayan sezonun ekim ayına kadar sürdüğünü kaydeden Akçay, şu anda durağan bir döneme girdiklerini kaydetti. “2022 yılında günü birlik kiralamada 2021 yılına göre yaklaşık yüzde 40 düşüş yaşandı. Düşüş yaşanmasında uçak biletleri ve otellerin çok pahalı olmasının yanı sıra akaryakıta gelen zamlarda etkili oldu. Çünkü insanlar kendi arabasına binmekten kaçarken, renta car arabasına akaryakıt almak istemiyor” ifadelerine yer verdi.

Krediye ulaşmakta sıkıntı yaşanıyor

Akçay, araç kiralamanın Türkiye’de trend yapan bir sektör olduğuna dikkat çekti. “Son birkaç yıldan beri otomobilde yaşanan arz-talep olumsuzluğu maalesef sektörümüzü etkiliyor. 2 yıldan beri yeni araç bulmada sıkıntı yaşıyorduk, şimdi bulmaya başladık, ancak krediye ulaşmakta sıkıntı yaşanıyor. Ya kredi faizleri çok yüksek ya da vadeleri çok kısa oluyor. Şu anda en az 24 ay vadeli kredi kullanılması gerekirken, bankalar 24 ay vadeli kredi vermiyor, verenler ise çok yüksek faiz oranıyla veriyor. Bu ikisi de bize olumsuz yansıyor” şeklinde konuşma yaptı.

En büyük gider işçilik ve iş yeri kirası

Gaziantep’te bulunan 200 renta carın kentin ihtiyacını karşıladığını vurgulayan Akçay, en büyük giderlerinin işçilik ve iş yeri kirası olduğuna dikkat çekti. “Araç kiralama ücretlerimiz neredeyse 2-3 yıldır aynı fiyat aralığında fakat kira, işçilik ve diğer giderler yüzde 400 civarında artmasının yanı sıra vergiler yükseldi. Ayrıca renta carda çok büyük vergi yükü var. Çünkü bir araba alırken arabanın fiyatının yarısı kadar vergi ödüyorsunuz. Daha sonra verdiğiniz hizmetten de vergi ödediğiniz zaman kazanç oranı düşüyor.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *