ANASAYFA arrow right Ekonomi

"2022 bütçesi çiftçi, emekçi ve işsizlerle yapılmalı"

"2022 bütçesi çiftçi, emekçi ve işsizlerle yapılmalı"
YAYINLAMA: 20 Ekim 2021 / 20.24
GÜNCELLEME: 20 Ekim 2021 / 20.25
HDP Ekonomi Komisyonu, Meclis'te yapılacak bütçe görüşmeleri öncesi açıklama yaptı.

Ellerinde dövizlerle yürüyen milletvekilleri "Yandaşa değil halka bütçe" sloganları attı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonu, bugün (20 Ekim) 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'nin komisyon görüşmeleri öncesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) açıklama yaptı.

HDP Ekonomi Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, "Üzülerek söylüyorum bu bütçede halkın talepleri yok. Bu Saray'ın, savaşın ve yandaşın bütçesidir" dedi.

"Bütçelerin saraylarda değil halkla hazırlanması gerektiğini düşünüyoruz" diyen Paylan, "Beş altı yıldır savaşın bütçesiyle karşı karşıyayız. Kaynaklar savaş politikalarına ayrılıyor. Yandaşlara aktarılıyor ve lüks şatafat için harcanıyor. Oysa işçiler şu anda açlık sınırın altında ücretle karşı karşıya" ifadelerini kullandı.

Halkın taleplerinin bütçeye yansımadığını söyleyen Paylan, "Bu bütçe Saray'da hazırlanmış ve yalnızca yüzde birin çıkarlarını korumak için hazırlanmış. Bu bütçede 2 bin 825 liralık asgari ücretin yaşanabilir olması ya da vergiden muaf edilmesi de yok. Bu taleplerin bütçeye yansıması için HDP'liler olarak mücadele edeceğiz" diye konuştu.

TBMM'ye dilekçe

TBMM Başkanlığı'na ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanlığı'na dilekçe verip 2022 bütçe görüşmelerinin halka açılmasını talep ettiklerini söyleyen Paylan, şöyle devam etti:

 Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) geçmiş dönemlerde olduğu gibi bütçe görüşmelerini halka kapatmayı planlıyor. Bizler bu bütçenin çiftçilerle, emekçilerle, işçilerle, işsizlerle yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Aynı zamanda sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının taraf olmasını, taleplerinin dinlenmesini istiyoruz. Bütçe görüşmelerinde kim yandaşlardan yana, kim halktan yana halkımızın görmesi lazım. Bütçe görüşmelerinin canlı olarak yayınlanmasını da talep ettik.

Dövizlerle yürüdüler

Açıklamanın ardından HDP milletvekilleri, ellerindeki dövizlerle Plan ve Bütçe Komisyonu salonuna doğru yürüyüş yaptı. Milletvekili "Savaşa değil kadınlara bütçe", "Saraya değil halka bütçe", "Yandaşa değil halka bütçe" sloganlarıyla Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinin yapıldığı salona geçti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *