ANASAYFA arrow right Ekonomi

2021 yılında birçok OSGB kapanabilir

2021 yılında birçok OSGB kapanabilir
YAYINLAMA: 29 Aralık 2020 / 20.35
GÜNCELLEME: 29 Aralık 2020 / 20.46
Kent genelinde 50’ye yakın Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) bulunduğunu İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi İbrahim Karatok, sektörün can çekiştiğini ifade etti

Karatok, “OSGB’lerin önemli bir kısmı havlu atmak üzere. Çünkü piyasada kapasite ve donanım bakımından iş yapabilecek OSGB sayısı çok az. Bu iş tamamen kağıt üzerinde yapılıyor, sahada ciddi olarak çalışılmıyor, hizmet kalitesi ve fiyatların düşük olması nedeniyle 2021 yılında birçok OSGB kapanabilir” ifadelerini kullandı.

2020 yılı iş sağlığı ve güvenliği açısından kötü geçti

2020 yılının iş sağlığı ve güvenliği açısından kötü geçtiğini belirten Karatok, “Özellikle pandemiden sonra birçok meslek hastalığına yakalanarak hayatını kaybetti. Bu açıdan ülkemizde ve tüm dünyada iş sağlığı ve güvenliği zor geçti. Ancak pandemi ile birlikte işletmeler ve insanlarda bir hassasiyet oluştu. Bir virüs insanları, toplumu yok edebilir. Bunun farkına vardılar. Bunun sonucunda işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir bilinç oluştu” diye açıklamada bulundu.

İş sağlığı ve güvenliği hizmeti alan işletmelerin sayısında artış yaşandığı, bu hizmeti almayanlarında uyarılması gerektiğini söyleyen Karatok, “Aynı zamanda devlet kurumlarının iş sağlığı ve güvenliği hizmetini alması gerekiyor, ancak almıyorlar. Bu konuda ki kanun yine ertelendi. Dolayısıyla kamu ve özel olmak üzere tüm işletmelerin bu hizmeti alması lazım. Çünkü bu hizmeti almayan işyerlerinde meydana bir iş kazası işletmenin kapatılmasına neden olabilir. Örneğin; küçük bir iş kazası işletmeye 50-100 bin TL’ye patlayabiliyor. Ölümlü bir iş kazası olduğunda bu rakam daha artabiliyor. Onun için işletmelerin kendisini bir emniyet kemeri gibi koruyacak olan iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarından hizmet alması gerekiyor” dedi.

Çıkarılan kanunun uygulanması ve takip edilmesi gerek

Başkan Karatok, çıkarılan kanunun uygulanması ve takip edilmesi gerektiğini vurgularken, “Sendika olarak  devletten beklediğimiz; 6331 Sayılı Kanuna uymayan işletmelerin takibinin yapılması, gereken yaptırımı uygulayarak iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alan işletmelerin sayıları artırılabilir. 2021 yılında sektörün ve çalışma ortamlarının daha iyi olmasını istiyoruz. Bazen hastanelerde iş kazaları yaşanıyor. Bu kazaların olmaması ekipman ve donanımların kontrollerinin uzmanlar tarafından düzenli olarak yapılmasını bekliyoruz. Bu konuda bakanlığın oluşturduğu alt yapı çalıştırılarak tüm işletmelerin periyodik muayenelerinin yapılmalı” şeklinde konuştu.

Düşük ücretlerle bu işin yürütülmesinin imkanı yok

Üniversite mezunlarının iş bulamadığına dikkat çeken İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi İbrahim Karatok, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak mezun olan gençlerimiz iş bulamıyor, istihdam olanakları yok. İşletmelere hizmet veren uzmanlar çok düşük fiyatlara çalışıyorlar. Rekabet bu sektörün hizmet kalitesini çok düşürdü. Özellikle oluşan rekabet ortamını devlet ve işverenler körüklüyorlar. Bu düşük ücretlerle bu işin yürütülmesinin imkanı yok.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *