ANASAYFA arrow right Yaşam

2019 yılı su kayıp oranı yüzde 37: "AKP bu konuda da yetersiz"

2019 yılı su kayıp oranı yüzde 37: "AKP bu konuda da yetersiz"
YAYINLAMA: 20 Eylül 2021 / 17.53
GÜNCELLEME: 20 Eylül 2021 / 17.53
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP'li Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine verdiği yanıtta 2019 yılı su kayıp oranının yüzde 37 olduğunu açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) 27 Mayıs'ta verdiği su kayıplarına ilişkin soru önergesine yanıt verdi.

Gürer, önergesinde "Türkiye'de 2020 ve 2021 yıllarında suda yaşanan kayıp kaçak oranı nedir? Suda yaşanan kayıp kaçak durumunun önüne geçilmesi amacıyla bir çalışma yapılmakta mıdır? Bu konuda yapılan bir çalışma var ise; çalışma başlamadan ve başlatıldıktan sonra kayıp kaçak durumunda ne oranda değişim gerçekleşmiştir?" sorularına yer verdi.

Bakan Pakdemirli, 2019 yılında mevzuat gereği 28 büyükşehir belediyesi ve 42 il belediyesi tarafından beyan edilen su kayıpları yıllık raporlarında yer alan verilerle yapılan hesapla 2019 yılı su kayıp oranının yüzde 37 olduğunu açıkladı.

Bakan Pakdemirli, büyükşehir ve il belediyelerinin su kayıplarını 2023 yılına kadar en fazla yüzde 30, 2028 yılına kadar ise en fazla yüzde 5 düzeyine; diğer belediyelerin ise su kayıplarını 2023 yılına kadar en fazla yüzde 35, 2028 yılına kadar en fazla yüzde 30, 2033 yılına kadar ise en fazla yüzde 25 düzeyine indirmek için çalışıldığını belirtti.

"Kayıp ciddi"

Gürer, iklim krizi nedeniyle dünyada suyun öneminin giderek arttığını belirtip "Kaynakların giderek azalması, mevcut suyun doğru kullanılmasını gerekli kılıyor. Ülkemizde su kaynakları doğru kullanılmıyor. Suda yüzde 37 kayıp ciddi bir oran. 20 yıldır iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) bu konuda da yetersiz kaldığı görülüyor" dedi.

"Bakan hedef olarak belediyelerde yüzde 7 kayıp azalmasının sağlanmasını istiyor, 20 yılda yapılamayan üç yılda nasıl başarılacak?" diyen Gürer, şöyle devam etti: İktidar, su yönetiminde de sınıfta kaldı. Ülkemizde tarım alanlarında yaygın olarak salma sulama kullanılıyor. Modern sulamaya yeterli oranda geçilemedi. Bakanlık bu bağlamda gerekli çalışmalarda çiftçiye verilmesi gereken destek ve eğitimi de sağlayamadı. Bilim insanları, sürecin doğru yönetilmemesi durumunda ülkemizde 50 yılda ciddi su problemleri olacağını ifade ediyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *