ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

200 yılda temizlenir denilen 1 milyon dönümlük arazi, 8 yılda temizlenecek

200 yılda temizlenir denilen 1 milyon dönümlük arazi, 8 yılda temizlenecek
YAYINLAMA: 26 Şubat 2021 / 13.25
GÜNCELLEME: 26 Şubat 2021 / 13.25
İlimizdeki taşlı arazinin temizlenmesi için Avrupa İskân Fonu’ndan 10.9 milyon dolar temin edildi

Bu yıl taş temizlemek için 42 milyon lira harcanacak. İlgililer tarafından verilen bilgilerden öğrenildiğine göre ilimizde temizlenecek taşlı arazi miktarı 2 milyon 763 bin 140 dönüm. Bunun 1 milyon dönümlük bölümünün taştan arınması için sekiz yıllık bir plan hazırlandı. İlgililer eski çalışma hızıyla yapıldığı takdirde bu işin en az 200 yılda bitirileceğini, yeni hazırlanan 8 yıllık uygulama sonunda ise işin bitirteceğini ifade ettiler.

1 milyon dönümlük arazinin taştan arınarak tarımda kullanılır hale getirilmesi için 5 milyar liraya gerek var. Bunun 1 milyar liralık bölümünü çiftçi bizzat çalışarak karşılayacak. 4 milyarlık bölüm ise devlet tarafından karşılanacak.

Yurdumuzdaki taşlı tarlaların temizlenmesi için Avrupa iskân Fonu’ndan 10.9 milyon dolarlık kredi sağlandı. Bu yıl ilimizde 188 bin 960 dönümlük taşlı arazi temizlenecek ve 42 milyon lira sarf edilecek. Taşlı arazinin temizlenmesi için 7 proje tamamlandı. Bunun 5 i emanet usulüyle, ikisi de eskiden olduğu gibi Toprak Su Başmühendisliği ekipleri tarafından yapılacak. Geçen yıllılarda dar imkânlarla yılda 5-6 bin dönümlük arazinin taştan temizlenmesi yapılıyordu.

Bu yıl ilimizde Yavuzeli, Oğuzeli, Kilis. Araban ve merkeze bağlı köylerde taşlı arazilerin temizlenmesi çalışmaları yapılacak. Temizlenecek olan 7009 dekarlık taşlı araziden 300 çiftçi ailesi yararlanacak. Gelecek yıllarda devam edecek olan taşlı arazilerin temizlenmesi çalışmalarının kaynağını Avrupa İskân Fonu karşılayacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *