ANASAYFA arrow right Yaşam

200 ton kaçak kömüre el konuldu

200 ton kaçak kömüre el konuldu
YAYINLAMA: 03 Ocak 2021 / 19.05
GÜNCELLEME: 03 Ocak 2021 / 19.05
“Çevre Kanunu’na göre kaçak kömür satanlara 22 bin liradan 200 bin liraya kadar ceza yazılıyor”

200 ton kaçak kömüre el koyduklarını açıklayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ve Zabıta Daire Başkanı Dr. Cafer Yılmaz, “Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı da bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Bu konuda mahalle muhtarlarından destek istedik. Bugüne kadar çoğunluğu kadın olmak üzere 40 bin kişiye ulaşmışız, eğitim vermişiz” dedi

Yılmaz, “Çevre Kanunu’na göre kaçak kömür satanlara 22 bin liradan 200 bin liraya kadar ceza yazılıyor” dedi ve ekledi: “Soba zehirlenmesi, baca tutuşması, soba kaynaklı yangınlar en fazla Gümüştekin, Mimar Sinan, 8 Şubat, Cumhuriyet, Serinevler ve Beydilli gibi mahallerimizde görülüyor.”

Soba ve baca temizliği önemli

Temizliğin önemli olduğunu anlatan Yılmaz, “Sobalarımızı ve borularını kurmadan önce ve kurduktan birkaç sonrada temizlemekte büyük bir fayda var. Bunun yanı sıra doğru soba kurulumu çok önemli. Çok dirsek kullanmak, odanın her tarafının ısınması boruları uzun tutmak büyük bir risk ve tehlikedir. Dolayısıyla ne kadar az dirsek kullanır ve sobayı doğru kurarsak riski azaltmış oluruz. Ayrıca bacanın hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde açık tutulması, sobanın üsten yakılması önemli” şeklinde konuştu.

Sobada yakılan tekstil ürünleri son derece tehlike

İlerleyen saatlerde sobanın yakılmaması uyarısında bulunan Yılmaz, “Uyuduktan sonra odunun veya sobanın içerisindekinin yanmaması durumunda ortaya çıkacak gaz evin içerisine yayılacak ve istediğimiz sonuçlar doğurabilecek. Sobada yakılan tekstil ürünleri son derece tehlikedir. Çünkü yaydığı zehir ve yanıcılığı daha fazladır. O nedenle bu tasvip etmediğimiz bir yöntemdir. Vatandaşlarımız evlerine dedektör kullanırsa karbonnomoksit karşı bir uyarı olur. Zehirlenme anında hemen kapı, pencere açılıp içerisi havalandırılmalıdır. Karbonmonoksit kandaki dolaşımı engellediğinden, zehirlenen kişi o ortamdan çıkarılacak, bol oksijen alacak. Vatandaşlarımız her zaman bizleri arayıp bilgi alabilirler, telefonlarımız sürekli açık” ifadelerini kullandı.

Kaçak kömür denetimleri devam ediyor

Yılmaz, kaçak kömür konusunda denetimlerin devam ettiğini kaydederken, “Kömür denetimlerine sonbaharda başlarız, bu zamanlarda yoğun bir şekilde çalışıyor, sıkı denetimler yaparız, kış ayına geldiğimizde ise piyasalar oturmuş olur. Mahalli Çevre Kurulu kararları var. Bu kurul valiliğimiz başkanlığında toplanır, yıllık kararlar alınır. Kaçak kömür satanlara maddiyat olarak çok büyük cezalar yazılmaktadır. Ele geçirilen kömürleri Mahrukatçılar sitesine koyarız, daha sonra imha ediliyor” diye açıklamada bulundu.

Bugüne kadar 40 bin kişiye ulaşmışız

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ve Zabıta Daire Başkanı Dr. Cafer Yılmaz, karayollarında denetim yapıldığını hatırlatırken, konuşmasına şöyle devam etti: “İhbar ve şikayet sonucunda ya da mahrukatçılar sitesinde yapılan belge kontrolleri sonucunda kaçak kömürler tespit edilip yakalanır. Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Bu konuda mahalle muhtarlarından destek istedik. Bugüne kadar çoğunluğu kadın olmak üzere 40 bin kişiye ulaşmışız, eğitim vermişiz.” Fatma Karabacak 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *