ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

200 fırından 160’ı kurallara uymuyor

200 fırından 160’ı kurallara uymuyor
YAYINLAMA: 22 Temmuz 2022 / 18.30
GÜNCELLEME: 22 Temmuz 2022 / 18.30
Denetimsizlik yüzünden kentteki pide fırını sayısı 850’ye ulaştı… Denetlenebilen 200 fırından 45’inin eksik gramajlı ekmek ürettiği belirlendi

Pide fırınları, oda tarafından yakın takibe alındı. Denetlenen 200 esnaftan 160’ı hakkında kurallara uymadığı için tutanak tutuldu.45 fırının düşük gramajlı ekmek üretti belirlendi.

Denetlenen esnaftan kurallara uymayanların çoğuna ceza kesildi, diğerleri de uyarıldı. Bu arada Gaziantep’te 1300 civarında pide ve francala fırını, bir günde tüketilen un miktarının ise 350.000 ton olduğu belirtildi.

Esnafın yarıdan fazlası kural tanımıyor

Pideciler, Yufkacılar ve Simitçiler Odası Başkanı Hanifi Duran, son bir ay içerisinde esnaf odalar birliğinden görevli elemanlarla pide fırınlarını denetlediklerini açıkladı. Bundan böyle denetimleri aralıksız olarak devam edeceklerini söyleyen Duran, “200 civarda esnafı denetledik. Bu sıra 160 esnafın ücret tarifesi, sicil numarası ve oda kaydının olmadığını tespit ederek haklarında tutanak tuttuk. Ayrıca ucuz ekmek satan işyerlerindeki gramajın düşük olduğunu tespit ettik. Düşük gramajlı ekmek üreten 45 fırın hakkında da işlem yaparak disiplin kuruluna sevk ettik. Ayrıca kurallara uymayan esnaflara para cezası da yazıldı” dedi. Denetimleri aralıksız devam edeceklerini bu konuda üç elemanın yetkili olduğunu hatırlatan Duran, kurallara uymayanlara izin vermeyeceklerini kaydetti.

350.000 ton un üretiliyor

Gaziantep’te 1200 civarında pide ve Francala fırını, bir günde tüketilen un miktarının ise 350.000 ton olduğunu belirten Hanifi Duran, Gaziantep halkının çok ekmek tüketen şehirlerin başında geldiğini, bu nedenle şişmanlık bakımından yine ilk sıralardan geldiğini hatırlattı. Gaziantep halkının hemen her yemeği ekmekle yediğini, bunu da şişmanlığa yol açtığını belirten Duran, yaz nedeniyle ekmek satışlarında büyük bir azalma olduğunu ifade etti. Özellikle kenar semtlerde ev ekmeği kullanımının arttığına dikkat çeken Hanifi Duran, “fırınlar %25-30 kapasiteyle çalışıyor. Bunun en önemli nedeni Gaziantep’te gereğinden fazla fırın var. Üstelik bunların dağılımı çok düzensiz ve karışık. Her yer fırın dolu. Şehirde bugün 850 pide fırını var. Aslında 400 civarında fırın olsa hiçbir fırın zarar etmez ve tam kapasite çalışır. Ama önüne gelen fırın açıyor. Denetim zaten yok” dedi.

Ekmeğin fiyatını artıran en önemli etken buğday

Un, dolayısıyla da ekmek fiyatlarına en fazla etkileyen buğday fiyatları olduğunu hatırlatan Duran, esnafına ucuz buğday verip ve piyasada buğday sıkıntısı olmaması durumunda ekmek fiyatlarında fazla bir artış olmayacağını açıkladı. Duran, çiftçiye ucuz mazot desteği ve gübre desteğinin şart olduğu, aksi halde buğday ekenlerin sayısının hızla azalacağına dikkat çekti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *