ANASAYFA arrow right Güncel

2 günde 53 orman yangını: 4 kişi öldü, 2 kişi kayıp

2 günde 53 orman yangını: 4 kişi öldü, 2 kişi kayıp
YAYINLAMA: 30 Temmuz 2021 / 15.30
GÜNCELLEME: 30 Temmuz 2021 / 15.30
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, 2 günde 53 orman yangını çıktığını bunlardan 36'sının kontrol altına alındığını açıkladı. Manavgat ve Akseki'de 3, Marmaris'te 1 kişi yangınlarda hayatını kaybetti. Mersin’de ise iki çoban kayıp.

Türkiye'nin dört bir yanından orman yangını haberleri geliyor. Dün, Adana, Osmaniye, Mersin, Kayseri, Antalya'daki yangınların ardından bugün de farklı şehir ve ilçelerde orman yangınları çıktı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 28 ve 29 Temmuz'da 53 orman yangını çıktığını bunlardan 36'sının kontrol altına alındığını açıkladı.

Manavgat ve Akseki'de 3 can kaybı olduğunu belirten Pakdemirli, Antalya'daki yangınlardan 183 vatandaşın etkilendiğini, Manavgat Devlet Hastanesindeki 10 entübe hastanın tedbir amaçlı başka hastanelere nakledildiğini söyledi.

3 uçak, 38 helikopter, 472 arazöz ve 4 bin personelle yangınlarla mücadele edildiğini akataran Pakdemirli, "Yangınların sebebiyle ilgili çok yönlü soruşturma ve araştırma ilgili kolluk kuvvetleri ve adli mercilerle yapılıyor" dedi.

Bakan Pakdemirli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınında bir kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Mersin'de iki çoban kayıp

Mersin'de dün akşam çıkan orman yangınları devam ederken Silifke'ye bağlı Yapal köyü boşaltıldı. İki çobanın kayıp olduğu yangınlarda sabotaj ihtimali üzerinde durulurken bir kişi gözaltına alındı.

Bodrum ve Marmaris'te bazı oteller boşaltıldı

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum'a bağlı Güvercinlik'te yangının otellere sıçradığını, otellerde kalanların tahliye edildiğini söyledi.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Armutalan Mahallesi oteller bölgesinde çıkan orman yangını İçmeler'e doğru ilerledi, alevler bazı otellere sıçradı. Alevlerin yaklaşması nedeniyle 3 yıldızlı 2 otel ile 4 villa tedbir amacıyla polis ekipleri tarafından boşaltıldı.

Yangınlarda çok sayıda hayvan da yaşamını yitirdi. Yangın bölgelerindeki yerleşim yerleri tahliye edildi, evler, işyerleri kül oldu.

Öte yandan, sosyal medya hesabından yangınlara hangi araçlarla ne şekilde müdahale edildiğini aktaran Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin paylaşımlarının altına kullanıcılar uçak sayısının azlığı, müdahalenin yetersizliği gerekçeleriyle çok sayıda eleştiri getirdi.

Diken’den Ayşegül Kasap’a konuşan eski Türk Hava Kurumu (THK) Başkanı emekli korgeneral Erdoğan Karakuş, şu an Rusya’dan alınan büyük uçakların kullanıldığını belirterek, “Dağlık arazilerde çıkan yangınlarda küçük uçak kullanılır, büyük uçak kullanılmaz” dedi.

“10 uçak atıl duruyor”

Karakuş, helikopterlerle orman yangınlara müdahale edilmesinin son derece yanlış ve tehlikeli olduğunu söyledi. Kendi başkanlığı dönemindeki durumu da anlatan Karakuş’un açıklamaları şöyle:

“Çam yangınlarında helikopter kullanıldığı zaman helikopterin pervanesinin yarattığı rüzgar, yanan çam kozalaklarını çok uzaklara fırlatır ve bu nedenle oralarda da yangın başlar ve yangın söndürülemez.

“Benim dönemimde 19 tane kıvrak uçağım vardı. Küçük uçak yani. Bu uçaklar dağların tepelerin arasına girip orada ateşin olduğu yere suyu vurur. Bunlar yapılmadığı surette orman yangınlarının önünün kesilmesi mümkün değildir.

“10 uçak kenarda atıl duruyor. Kullanılır durumda olan altı uçak da su miktarı az olduğu gerekçesiyle kullanılmıyor. Orman yangını başladıktan 15 dakika sonra söylediğim uçaklarla oradaysanız, yangın söndürülüyor.”

THK uçakları ihaleye alınmıyor

Orman Bakanlığı’nın yangın söndürme uçağı ihalesine THK iki yıldır katılamıyor. Son olarak 9 Mart’taki ihaleye de katılmadı. THK’nın ihaleye kendi uçaklarıyla katılamamasının nedeni ise 5 bin litre şartı. THK’daki uçaklar ise 4 bin 900 lira su kapasitesi var. Yani 100 litre nedeniyle orman yangınlarıyla başarılı bir şekilde mücadele eden THK uçakları atıl bir şekilde bekletiliyor.

Üç Rusya uçağının Türkiye’ye bedeli ise günlük 1,3 milyon lira olmak üzere toplamda 203 milyon lira.

İl il yangınlarda son durum

Antalya

Dün Manavgat’ta başlayan ve gece saatlerinde Akseki ilçesinde de başlayan yangınlar Antalya’yı etkisi altına aldı. Yangınlarda 4 kişi hayatını kaybederken söndürme çalışmaları hala sürüyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ildeki yangınlarda toplam 34 köy ve mahalle boşaltıldığını söyledi.

Manavgat’taki yangının yön değiştirdiği ve ilçedeki hayvan barınağına doğru ilerlediği de bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılarak destek istendi.

Muğla

Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınında alevler yerleşimlere 100 metreye kadar yaklaştı. Marmaris Belediyesi, çıkan yangında zarar gören hayvanlar için ilçedeki tüm veterinerlerin ücret almadan sağlık hizmeti sunacağını duyurdu.

Köyceğiz ilçesindeki makilik alanda da yangın çıktı. Sarp bölgedeki yangına 1 helikopter ve 2 arazöz ile müdahale ediliyor.

Bodrum, Güvercinlik Mahallesinde de orman yangınının otellerin olduğu bölgeye sıçradığı belirtildi. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Haber Global yayınına yaptığı bağlantıda, Bodrum'a bağlı Güvercinlik’te yangının otellere sıçradığını, otellerde kalanların tahliye edildiğini söyledi.

Güvercinlik’teki söndürme çalışmaları devam ederken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de bir otelin tamamen boşaltıldığını söyledi.

Aydın

Aydın Didim'e bağlı Yeni Mahalle İmbat Koyu yakınlarında makilik alanda çıkan yangına Orman İşletme Şefliği ile itfaiye ekipleri; 2 arazöz, 3 itfaiye ve 3 iş makinesi ile müdahale edildi.

İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden TOMA ile de söndürme çalışmasına destek verildi. Ekiplerin 2 saatlik mücadelesi sonucu yangın kontrol altına alınırken,15 hektar alan zarar gördü. Bölgede soğutma çalışmaları sürerken, yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturma başlatıldı.

Mersin

Mersin'in Bozyazı ilçesinde dün başlayan ve gece saatlerinde kısmen kontrol altına alınan orman yangını, sabah tekrar alevlendi. Ekiplerin gün boyu süren çalışması sonucu bu bölgedeki yangın, yerel saatle 16.30 sıralarında kontrol altına alındı. Yanan bölgede soğutma çalışmalarına başlandı.

Aydıncık ilçesinin Karaseki, Çırçır, Duruhan,Yenikaş, Soğuksu mahallerindeki yangını söndürme çalışmaları ise devam ediyor. Havadan ve karadan yapılan çalışmalara ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali yangına müdahale ekipleri de destek veriyor.

Osmaniye

Osmaniye’de de alevlerle mücadele devam ediyor. Şehirde bazı evler tedbir amaçlı boşaltılırken yangınlardan biriyle ilgili 5 şüphelinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Adana

Adana, Kozan'da Kızlar Kalesi Mahallesi'ndeki ormanlık alanda çıkan yangın ile Aladağ’da Boztahta Mahallesi’ndeki yangına da karadan müdahale devam ediyor.

Kozan’da gündüz saatlerinde Çandık Mahallesi'nde çıkan orman yangını ise kontrol altına alınmış durumda.

Kütahya

Kütahya'nın Emet ilçesinde Samrık köyü yakınlarındaki karaçam alanında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Yangın söndürme helikopteriyle müdahale edilen yangın karadan ekiplerle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Kütahya Valisi Ali Çelik, yangının dağ yamacının sarp bir noktasında başladığını belirterek "Ekiplerimizin müdahalesi sürüyor. Yangın yerleşim yerlerine yönelik tehdit oluşturmuyor. Bölgeye çok sayıda iş makinesi de yönlendirdik. Ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

Adalet Bakanı: Araştırıyoruz

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 7 ilde devam eden orman yangınlarına ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada yangınların kaynağının araştırıldığını söyledi:

"Cennet vatanımızda çıkan yangınların kaynağı ve sebebi başsavcılıklar tarafından her yönüyle araştırılmaktadır. Bütün ihtimaller titizlikle inceleniyor, ilgili tüm kurumlarca gerekli adımlar hassasiyetle atılıyor."

AFAD açıklaması

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) ise orman yangınlarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangınında 3 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 1'i ağır, 138 vatandaşın yangından etkilendiğini açıkladı. Adana'da 21 alanda çıkan orman yangınlarından 7 vatandaşın etkilendiği bildirildi.

"Yürütülmekte olan söndürme çalışmalarında 1 uçak, 1 İHA, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinesi, 960 personel ve 30 su ikmal aracı görev yapmaktadır. SAKOM’dan alınan bilgiye göre yangında 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 1'i ağır olmak üzere 138 vatandaşımız etkilenmiştir. Yangından etkilenen 58 vatandaşımızın tedavileri devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından bölgeye 19 ambulans, 6 UMKE ve 1 mobil komuta aracı sevk edilmiştir. Antalya AFAD İl Müdürlüğü’nden 4 araç ve 14 personel bölgede görevlendirilmiştir.

"Yangın nedeniyle birçok ev, iş yeri, ahır, tarım arazisi, sera ve araç zarar görmüştür. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden 24 personel 12 ekip halinde hasar tespit çalışmalarına başlamıştır. Tedbir amaçlı toplam bin 300 kişi kapasiteli 2 Kredi Yurtlar Kurumu yurdu ve 4 Milli Eğitim Bakanlığı pansiyonu hazır hale getirilmiştir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *