ANASAYFA arrow right Yaşam

2 bin 239 uzman hekim ile bin 955 hekim istifa etti

YAYINLAMA: 24 Kasım 2022 / 20.07
GÜNCELLEME: 24 Kasım 2022 / 20.07
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Doğumda beklenen yaşam süresi erkeklerde 76, kadınlarda 81 olmak üzere ortalamada 6 yıl uzayarak 79 yılı buldu” dedi. Bakan Koca ayrıca 2022 yılında 2 bin 239 uzman hekim ile bin 955 hekimin istifa ettiği bilgisini paylaştı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Sağlık Bakanlığı'nın 2023 bütçesini görüşmek üzere AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, komisyona, bakanlık ve bağlı kuruluşların bütçe sunumunu yaptı.

DHA'nın haberine göre Koca, ölüm ve doğuma dair şu bilgileri verdi:

“Bebek ve anne ölümlerini önemli ölçüde azalttık. Yıllardır titizlikle takip edip başarılar sağladığımız bebek ve 5 yaş altı çocuk ölümlerini daha da azaltmakta kararlıyız. Hiçbir annenin hayatını kaybetmesine tahammül göstermek istemiyoruz. Sağlık sistemimiz bu güç ve donanıma sahip durumdadır. Doğumda beklenen yaşam süresi erkeklerde 76, kadınlarda 81 olmak üzere ortalamada 6 yıl uzayarak 79 yılı buldu. Ülkemizi kıyasladığımız ülkelere göre vatandaşımızın daha uzun bir hayat yaşadığı bir döneme girdik. Ancak unutmayalım ki bu olumlu gelişmeler, bizi yaşlanan bir nüfusla yüz yüze getirmektedir. Genç nüfus azalırken yaşlı nüfusumuz artmaktadır. Gelecek planlamalarımızı, yatırımlarını bu gerçeği dikkate alarak yapmak durumundayız.”

Yenidoğan tarama programına dair de bilgi veren Koca, "Böylece yılda ortalama 25 bin bebek ve çocuğumuz erken tanıyla tedavi ve rehabilitasyon fırsatına sahip oluyor. Bu yıl tarama programına Konjenital Adrenal Hiperplazi ve SMA'yı da ekledik. Son yıllarda sıkça gündemimizde olan SMA hastalığından bahsetmek isterim. Geçen yıl sonunda evlenecek çiftlerde, bu yıl mayıs ayında ise yeni doğan bebeklerde SMA taramasını başlattık. Çiftlere rehberlik ediyor, tespit ettiğimiz bebeklerin en kısa sürede tedavisini başlatıyoruz. Taramanın başlangıcından bu yana 118 yavrumuza SMA tanısı koyduk" dedi.

Sözcü'nün haberine göre de Koca, 2022 yılında 2 bin 239 uzman hekim ile bin 955 hekimin istifa ettiği bilgisini paylaştı. Bakan Fahrettin Koca, “Başta hekimlerimiz olmak üzere sağlık personelimiz sayısında OECD ülkelerine kıyasla hızlı bir artış göstermemize karşın artan talepler karşısında eksiğimiz hala bulunuyor. Hemşire ve ebe sayımızı daha yüksek bir hızla artırıyoruz ama OECD’nin gerisindeyiz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *