ANASAYFA arrow right Yaşam

18 kızıl geyiği avlama ihalesi iptal edildi

18 kızıl geyiği avlama ihalesi iptal edildi
YAYINLAMA: 30 Eylül 2020 / 17.00
GÜNCELLEME: 30 Eylül 2020 / 17.00
Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü Eskişehir Şube Müdürlüğü'nün 18 kızıl geyiğin vurulması için açtığı ihale, Eskişehir 1.İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü Eskişehir Şube Müdürlüğü'nün 18 kızıl geyiğin vurulması için açılan ve 17 Temmuz'da Eskişehir 1. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği av ihalesi iptal edildi.

BirGün'ün haberine göre, Eskişehir 1. İdare Mahkemesi tarafından önce yürütmesi durdurulan, bugün de iptal edilen ihale, Eskişehir’de 6 farklı bölgede toplamda 18 geyiğin ölümüne neden olacaktı. İhale için 513 bin lira da muhammen bedeli çizilmişti.

Kızıl geyik popülasyonunun devamı için iptal

Eskişehir 1. İdare Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme son kararını vererek, "birden fazla avlak için müşterek ihaleye çıkılmasının kararlaştırıldığı ancak hangi avlakta kaç tane kotanın avlattırılacağı yönünde bir açıklama yer almaması, ihale şartnamesinde açıklık ilkesi yönüyle uyarlık bulunmaması, Eskişehir ili sınırları içinde farklı devlet avlaklarında bulunan kızıl geyik popülasyonunun özellikleri ile popülasyonun devamı için avlattırılmasının gerekliliğine yönelik yeterli düzeyde somut ve teknik veri bulunmaksızın işlem tesisi cihetine gidildiği, av turizminin kızıl geyik faunasının korunmasına olumlu ve olumsuz etkilerinin somut şekilde ortaya konulmadığını" öne sürerek kızıl geyik popülasyonunun devamı için ihalenin iptaline karar verdi.
Mahkeme kararında ayrıca Danıştay yolunun açık olduğunu ve 15 günde karara itiraz edilebileceğini ifade etti.

Ne olmuştu? 

Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü, Sivrihisar, Mihalıççık Alpu ve Beylikova ilçeleri ile Odunpazarı’na bağlı Kalabak Köyünde yapılacak olan kızıl geyik acente kotalarının artırılmasına ilişkin 20 Temmuz’da ihale yapılacağını duyurmuştu. 

Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Avukat Gülçin Yapıcı, sosyal medyada yoğun tepki toplayan ihale kararına itiraz etti. Eskişehir 1. İdare Mahkemesi, yapılması planlanan ihale için 17 Temmuz'da yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *