ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

1,5 milyon yıllık insan omuru bulundu: İnsanlık tarihinin bilinmeyenleri ortaya çıktı

1,5 milyon yıllık insan omuru bulundu: İnsanlık tarihinin bilinmeyenleri ortaya çıktı
YAYINLAMA: 06 Şubat 2022 / 18.45
GÜNCELLEME: 06 Şubat 2022 / 18.45
Bilim insanları İsrail'ın Ürdün Rift Vadisi'nde yer alan Ubeidiye sit alanında bulunan omurun 1,5 milyon yıl önce ölen bir çocuğa ait olduğunu ortaya çıkardı.

İsrail'de bulunan ve 1,5 milyon yıl öncesine ait bir insan omuru, insanların ilk atalarının Afrika'dan Avrasya'ya dalgalar halinde göç ettiğini gösterdi. İsrail'ın Ürdün Rift Vadisi'nde yer alan Ubeidiye sit alanında bulunan omurun 1,5 milyon yıl önce ölen bir çocuğa ait olduğunu ortaya çıkardı. Yapılan incelemeler, insanların ilk atalarının Afrika'dan Avrasya'ya dalgalar halinde göç ettiğini gösterdi. Uzmanlar, yeni keşfin insanlığın ortaya çıkışına dair daha önce bilinmeyenleri ortaya çıkardığını söyledi.

 

Bilim insanları, Scientific Reports adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada, 1966 yılında İsrail'in Ürdün Vadisi'ndeki Ubeidiya arkeolojik alanında gün yüzüne çıkarılan ve UB 10749 olarak adlandırılan omur fosilini inceledi.

Araştırmacılar, omurun muhtemelen öldüğü sırada 6 ila 12 yaşları arasında, yaşına göre uzun olan ve hayatta kalsaydı 2 metre uzunluğa ulaşabilecek bir çocuktan geldiğini ortaya koydu.

İLK GÖÇ GÜRCİSTAN, İKİNCİSİ İSRAİL’E

Bununla birlikte, çocuğun nasıl ve neden öldüğü bilinmiyor, ancak kalıntıları ilk insanların tarihine dair önemli bulgular sunuyor. Gürcistan'daki bir başka arkeolojik alan olan Dmanisi'de bulunan fosil ve diğer buluntular arasındaki büyüklük farklılıkları, birkaç yüz bin yıl arayla Afrika'dan Avrupa'ya iki farklı hominin popülasyonunun geldiğini gösteriyor.

Çalışmanın yazarları antik insan göçünün ilk dalgasının yaklaşık 1,8 milyon yıl önce Gürcistan'a, ikincisinin ise 1,5 milyon yıl önce İsrail'e ulaştığını söyledi.

Yeni çalışma, Bar-Ilan Üniversitesi, Ono Academic College, Tulsa Üniversitesi ve İsrail Eski Eserler Kurumu'ndaki araştırmacılar tarafından yönetildi. Fosilin boyutu ve 'kemikleşme' seviyesinin bir kombinasyonu çocuğun ölüm yaşını hesaplamalarını sağladı.

Çalışmanın yazarları şu açıklamayı yaptı: "Levanten koridorundaki en eski büyük gövdeli hominin* kalıntılarını rapor ediyoruz.  İsrail'in erken Pleistosen bölgesinden Ubeidiya'nın erken Pleistosen bölgesinden bir genç omur (UB 10749), fauna kalıntılarının yeniden analizi sırasında keşfedildi. Omur, ergenliğe erişmemiş bir bireye ait. UB 10749'un ölüm yaşının 6 ila 12 yaş arasında olduğunu tahmin ediyoruz.”

Bar-Ilan Üniversitesi'nden çalışma yazarı Dr. Alon Barash Ubeidiya sit alanının 1,5 milyon yıl öncesine tarihlendiğini söyledi.

GÜRCİSTAN VE İSRAİL'E İKİ BÜYÜK GÖÇ GERÇEKLEŞTİ

Diğer taraftan, Dr. Barash ve diğer uzmanlara göre, Afrika'dan Avrasya'ya eski insan göçü tek seferlik bir olay değil, dalgalar halinde gerçekleşti. Uzmanlar, İsrail'de bulunan UB 10749 ile Gürcistan'ın Dmanisi arkeolojik alanında bulunan diğer erken kalıntılar arasındaki 'paleobiyolojik farklılıklar' nedeniyle bunu bildiklerini aktardı. Bu fiziksel farklılıklar, Ubeidiya ve Dmanisi'nin 200-300 bin yıl arayla Afrika'dan yolculuk yapan 'iki farklı hominin' popülasyonuna ev sahipliği yaptığını gösteriyor.

Öte yandan, Ubeidiya'daki son kazılar, Tulsa Üniversitesi'nden Prof. Dr.  Miriam Belmaker ve İsrail Eski Eserler Kurumu'ndan Drş Omry Barzilai tarafından ABD Ulusal Bilim Vakfı hibesi kapsamında yeniden başlatıldı.

Proje, sitenin 1,5 milyon yıl öncesine tarihlenmesini iyileştirmek ve bölgenin paleoekolojisini ve paleoiklimini incelemek için yeni mutlak tarihleme yöntemleri kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *