ANASAYFA arrow right Güncel

15-16 Haziran sendikal hak ve özgürlükleri savunma günüdür

15-16 Haziran sendikal hak ve özgürlükleri savunma günüdür
YAYINLAMA: 15 Haziran 2020 / 21.20
GÜNCELLEME: 15 Haziran 2020 / 21.27
DİSK Gaziantep Bölge Temsilciliği, 15-16 Haziran İşçi Direnişinin yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı

Güdücü, “Bugün DİSK’in varoluşunun da 50’nci yılıdır. 15-16 Haziran yalnızca anılması gereken bir ‘tarih’ değil, işçi sınıfının elini kolunu bağlama girişimine karşı bir itiraz, sendikal hak ve özgürlükleri savunma günü, işçilerin DİSK’e sahip çıkma, sahte, sarı ve güdümlü sendikacılığa karşı işçilerin gerçek sendikacılığı, sınıf ve kitle sendikacılığını savunma eylemidir” şeklinde konuştu.

İşveren engel çıkarınca işçiler fabrikalarda direnerek DİSK’e sahip çıktı

“Patronlar ve hükümet DİSK’i engellemek, durdurmak ve yok etmek için ilk günden itibaren harekete geçtiler” diyen Güdücü, “DİSK’e ömür biçtiler. DİSK’in yok olup gideceğini iddia ettiler. 15-16 Haziran, hukuksuzluğa, adaletsizliğe, eşitsizliğe, baskı ve teslim alma politikalarının karşısında sınıf ve kitle sendikacılığı anlayışıyla kök salmaya başlayan DİSK’in susturulup işlevsiz hale getirilmesi, kitlelerle bağlarının kopartılması çabalarına bir yanıt, örgütlü-örgütsüz işçi sınıfının ayağa kalkıp “Artık yeter” dediği bir direniş günü, işçilerin DİSK’e güvendiği ve sahip çıktığı gündür. Sarı ve güdümlü sendikalara karşı DİSK’i seçtiği ve onu bağrına bastığı gündür. Uğursuz kehanetler tutmadı, engeller işe yaramadı. İşverenler DİSK’e engel çıkarınca işçiler fabrikalarda direnerek DİSK’e sahip çıktılar” dedi. 

Örgütlü birleşik güç yenilmez

Güdücü, “1961 Saraçhane mitingi ile başlayan işçi hareketinin yükselişi on yıl içinde 15-16 Haziran ile tepe noktasına varmıştı ve ekonomik temelli bir direniş değildi. İşçilerin sendikalarına ve DİSK’e sahip çıkma bilincini göstermesi açısından emek tarihinde özgün bir yere sahiptir. 15-16 Haziran 1970’te üç yıllık bir konfederasyon olan DİSK merkezi örgütsel bir kararla, güçlü bir liderlikle, sınıf disipliniyle ve örgütsel bütünlük içinde hareket ederek varlığına yönelen saldırıya karşı durmuştu. İşin sırrı burada yatıyor: Örgütlü birleşik güç yenilmez” diye açıklama yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *