ANASAYFA arrow right Güncel

14,5 milyon kişi Ukrayna’daki savaş sebebiyle yerinden edildi

YAYINLAMA: 02 Aralık 2022 / 14.10
GÜNCELLEME: 02 Aralık 2022 / 14.10
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI | 282. GÜN

Birleşmiş Milletler’in verileri de 29 Kasım itibariyle 1,5 milyondan fazla kişi komşu ülke Polonya’da olmak üzere 7,8 milyon Ukraynalı yurttaşın savaştan kaçarak Avrupa ülkelere sığındığını gösterdi.

 

Ukrayna Meclisi İnsan Hakları Komitesi, Rusya'nın işgaliyle başlayan savaş sebebiyle yerinden edilen kişilerle ilgili son verileri paylaştı.

Meclis İnsan Hakları Komiseri Dmytro Lubinets'in dün (1 Aralık) yaptığı açıklamaya göre, savaşın başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana 14,5 milyon Ukraynalı yurttaş yerinden edilerek başka ülkelere sığındı.

Buna göre, en az 11,7 milyon kişi Avrupa Birliği (AB) ülkelerine giderken 7,7 milyon kişi Avrupa'da geçici koruma altına alındı.

Lubinets, devam eden savaş nedeniyle 4,7 milyon Ukraynalının da ülke içinde yerlerinden edildiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) de savaşın başından bu yana yerinden edilen Ukraynalı yurttaşlarla ilgili bilgi paylaşıyor. BMMYK'nin güncel 29 Kasım tarihli verilerine göre, Avrupa ülkelerinde toplam 7,8 milyon Ukraynalı mülteci bulunuyor.

Ülkelerin paylaştığı resmi veriler, savaşın başından bu yana 7,8 milyon kişinin de sınırı geçerek Ukrayna'ya geçiş yaptığını, mevcut durumda bu kişilerin 1,5 milyonunun Polonya'da olduğunu gösterdi. Bir milyondan fazla mültecinin bulunduğu bir diğer Avrupa ülkesi Almanya'da da resmi verilere göre 21 Kasım itibariyle 1 milyon 21 bin 667 Ukraynalı mülteci var.

"Barış görüşmeleri Ukrayna'nın rızasıyla yapılmalı"

Öte yandan, Rusya-Ukrayna savaşı, tüm ateşkes ve barış anlaşması umutlarına rağmen bugün itibariyle 282. gününde devam ediyor.

Polonya'nın Lodz şehrinde düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Bakanlar Konseyi Toplantısı'nın açılışında konuşan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, muhtemel barış görüşmelerine ilişkin açıklamasında, "Ukrayna makamlarının rızasına" vurgu yaptı.

Andrzej Duda, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının normalleştirilmemesi gerektiğini belirterek "Sınırların zorla değiştirilmesini onaylayacak herhangi bir anlaşmayı kabul edemeyiz. Herhangi bir barış görüşmesi, Ukrayna makamlarının rızasıyla yapılmalıdır" dedi.

Biden: Putin, savaşı bitirirse onunla görüşebilirim

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Bidenda dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un resmi ziyareti kapsamında düzenlenen ortak basın toplantısında Ukrayna'daki savaşa değindi.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı bitirme yoluna girmesi durumunda kendisiyle konuşmaya hazır olduğunu söyledi.

Biden, savaşı bitirmenin tek akılcı yolunun Putin'in askerlerini Ukrayna'dan çekmesi olduğunu belirtti.

Putin ile iletişime geçmek gibi bir niyeti olmadığını söyleyen ABD Başkanı Biden, "Putin, savaşı bitirme yoluna girmeye yönelik bir karar konusunda niyetli olursa onunla konuşmaya hazırım. Ancak henüz böyle bir yolda değil. Böyle bir şey olursa, Fransa ve NATO'daki dostlarımla iletişim halinde Putin ile oturup aklından ne geçiyor görürüm" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Ukrayna savaşı konusunda kararın Ukrayna'ya ait olduğunu kaydetti: "Biz hiçbir zaman Ukrayna'dan kendileri için kabul edilemez olan tavizler vermesini istemeyeceğiz."

Böyle bir barışın hiçbir zaman sürdürülebilir olmayacağını belirten Macron, "Kendi toprakları konusunda müzakere şartlarını belirlemeleri için Ukraynalıların kararlarına saygı duyacağız" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *