ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

14 kadın eldiven örme işinden para kazanıyor

14 kadın eldiven örme işinden para kazanıyor
YAYINLAMA: 11 Ağustos 2022 / 14.37
GÜNCELLEME: 11 Ağustos 2022 / 14.37
Cezaevindeki mahkûm ve tutukluların hayata kazandırılması ve rehabilite edilebilmesi için düzenlenen okuma yazma ve meslek edindirme kursuna şu ana kadar 218 mahkumun katılarak çeşitli kurslardan sertifika aldı açıklandı.

Mahkumların cezaevinden çıktıktan sonra toplumda daha huzurlu bireyler olması için eğitime çok önem verdiklerini belirten Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karayiğit, “Hep söylemiştik 2000’li yıllar eğitimli insanların yılı olacak diye. Biz de eğitime önem veren insanlar olarak 2004 yılını cezaevlerinde eğitim yılı ilan ettik” dedi.

Mahkumlar göz kamaştırdı

Şehitkamil Halk Eğitim Müdürlüğü ve Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın çalışması sonucu cezaevinde bulunan kadınlar sekiz ay boyunca yaptığı ürünleri sergiledi. Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karayiğit, cezaevi savcısı Ramazan Kara, cezaevi bölük komutanı, Şehitkamil halk eğitim müdürü ve kursiyerlerin katıldığı sergi açılışında çocuklu ve genç anneler çoğunluktaydı. Başsavcı Karayiğit, dikiş kursunu 24 kadının katılımıyla başladığını, ancak bu kadınlardan bir kısmı tahliye olduğu için kurs sonunda 11 kadının sert kaldığını belirtti.

Devlet millet el ele verirsek üstesinden gelinmeyecek şey yok

Dikiş kursunun yanı sıra cezaevinde bulunan 14 kadının ücret karşılığı eldiven işleyerek para kazandığını, bu tür çalışmaların arttırılacağının altını çizen Karayiğit, “Mahkum kadınlardan 14’ü ücret karşılığı ördükleri bu eldivenden yaklaşık 120 milyon TL kazanıyor. Bu tür faaliyetleri artırmayı, hedefliyoruz. Çünkü bu 14 kadın eldiven örme işinden para kazanıyor ve hallerinden memnun olduklarını ifade ediyorlar. Biz de mahkumların hem burada hem de cezalarını tamamladıktan sonra dışarda da para sıkıntısı çekmemesi için becerilerini artırma konusunda onlardan gelen talepleri değerlendirip kurslar düzenleyeceğiz. Şu anda dikiş kursuna katılmayan diğer mahkumlar için kuaförlük kursu açmak ve dileyen mahkumların bu kursa katılmalarını sağlayacağız. Böylelikle mahkumlar dışarı çıktıklarında topluma daha bir güvenle karışacaklardır” diye konuştu.

Cezaevinde üniversite bitirdi

Kadın mahkumların yanı sıra eğitim hayatı yarım kalan, ancak cezaevinde bulunduğu sürede eğitimlerini tamamlayan mahkumlara da diplomaları ve sertifikaları verildi. İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi, bağlama, okuma yazma kursunu başarıyla tamamlayan 28 mahkuma sertifikaları verilirken, Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümünü başarıyla tamamlayan bir mahkuma üniversitesinden gönderilen onur belgesini Başsavcı Karayiğit verdi.

Karayiğit, Sosyoloji bölümü başarıyla bitiren mahkumun yanı sıra altı kişinin de açık öğretim fakültesini bitirdiğini belirterek, “Şu ana kadar düzenlediğimiz kurslarda 218 mahkûm saat kaldı. Bu yıl 17’si Özel tip, üçü de E-tipi olmak üzere 20 mahkum üniversiteye hazırlık sınavına girdi. Biz toplumun her kesiminde eğitimin önemine yürekten inandığımız için cezaevlerindeki eğitime çok önem veriyoruz. Mahkûmlarımızın eğitim alanında başarılı olmaları için onlara sunabileceğimiz imkanların en iyisini yaratıyoruz. Sınavlara hazırlanmanın yanı sıra genel kültür alanında da kendini geliştirmek isteyen mahkumları aradıkları tüm kitapları temin etmeye çalışıyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *