ANASAYFA arrow right Sağlık

“12 yaş üstü çocukların aşılanması güvenli ve gerekli”

“12 yaş üstü çocukların aşılanması güvenli ve gerekli”
YAYINLAMA: 17 Haziran 2021 / 14.42
GÜNCELLEME: 17 Haziran 2021 / 14.42
Türk Toraks Derneği, klinik araştırmalar ve son verilerin 12 yaş üzeri çocukların aşılanmasının COVID-19’dan korunmada etkili ve güvenli olduğunu belirterek, çocukları aşılamanın toplumsal virüs yayılımını önlemek için olumlu katkı sağlayacağını vurguladı.

Türk Toraks Derneği Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu, "Çocuklarda COVID-19 Aşısı" ile ilgili bir bilgilendirme mesajı yayımladı.

COVID-19 aşıları ile ilgili klinik araştırmalar ve son verilere göre 12 yaş üzeri çocukların aşılanmasının virüsün yayılımını ve ağır hastalık gelişme riskini azaltacağını ifade eden Toraks Derneği, "Aynı zamanda bu yaş grubunun aşılanması ailedeki diğer bireyler ve arkadaşları için de koruyucu olacak ve toplumsal virüs yayılımını önlemek için olumlu katkı sağlayacaktır. Virüs dolaşımının azaltılıp salgının sonlanması, okul, aile ve iş yaşantımızın normale dönmesi aşılanma ile mümkün olabilmektedir" dedi.

"Aşı çocuklarda daha yüksek antikor geliştiriyor"

COVID-19 pandemisinde son durumun, yeni doğan dönemi dahil olmak üzeri her yaştan çocukların ve gençlerin virüs ile enfekte olduğunu, ağır hastalık bulguları geliştirdiklerini ve çocukların da virüsü diğer insanlara bulaştırdıklarını gösterdiğini belirten Toraks Derneği, klinik araştırma sonuçlarını ve çocukların aşılanmasıyla ilgili farklı ülkelerdeki son gelişmeleri paylaştı:

"Amerika Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC), COVID-19 aşılarının 12 yaş üzerindeki çocuklarda uygulanmasının COVID-19'dan korunmada etkili ve güvenli olduğunu bildirmiştir. Çocuklar şikayetleri olmadan da virüsü diğer insanlara bulaştırabileceğinden bu merkezin önerileri çocuklara aşı uygulamasının virüs yayılımını azaltabileceği, virüs ile enfekte olduğunda çocukta ağır hastalık gelişme riskini azaltacağı, ailedeki diğer bireyleri ve arkadaşları için koruyucu olacağı yönündedir.

"Bu kapsamda Mart 2021'de, 12 -15 yaşları arasındaki 2300 ABD' li çocukla yapılan bir araştırmada, aşının COVID- 19' u önlemede yüzde 100 etkili olduğu bildirilmiştir. Araştırma ayrıca, gençlerin aşılama sonrası yetişkinlere göre daha yüksek antikor seviyeleri geliştirdiğini de ortaya koymuştur.

"Pfizer ve BioNTech firmalarının ürettiği COVID 19 aşılarının, 12-15 yaş arasında kullanımı ilk olarak Kanada'da 6 Mayıs 2021 tarihinde başlamış, ardından 11 Mayıs 2021 tarihinde Kuzey Amerika'da bu yaş grubunda aşılama programı başlatılmıştır. Avrupa'da ise 16 yaş üzerinde aşı uygulaması onaylanmıştır, 12-15 yaş arası çocuklara da COVID-19 aşısı yapılması önerilmektedir. Farklı aşı firmaları tarafından 6 ay-11 yaş arası çocuklarda da aşı çalışmaları halen devam etmektedir."

Aşıların çocuklar üzerindeki yan etkileri

Toraks Derneği, çocuklarda erişkinlerde olduğu gibi aşıya bağlı 1-3 gün süren yan etkiler izlenebileceğini ifade etti:

"Bu yan etkiler aşı yerinde ağrı, halsizlik, baş ağrısı, döküntü, kas ağrısı, eklem ağrısı, ateş olarak sıralanabilir. Bu yan etkiler aşı yerinde ağrı dışında, aşının ikinci dozundan sonra daha sık bildirilmiştir. Erişkinlerde olduğu gibi, aşı yapıldıktan sonra 15-30 dakika boyunca alerjik reaksiyon gelişme riski açısından çocukların izlenmesi uygun olacaktır."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *