ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

12 Eylül'ün izleri henüz silinemedi

12 Eylül'ün izleri henüz silinemedi
YAYINLAMA: 22 Ekim 2021 / 17.35
GÜNCELLEME: 22 Ekim 2021 / 17.35
12 Eylül döneminin, insanların örgütlenme ve hak arama mücadelesine büyük darbe vurulduğunu söyleyen İHD Şube Başkanı Kadir Tüzün, başta siyasi partiler ve sendikalar olmak üzere sivil toplum örgütlerinin kapatılarak halka öcü gibi gösterilmesinin sıkıntısının halen yaşandığına dikkat çekti.

Apolitik bir gençlik yaratıldı

Halkın örgütlenmeden öcü gibi korktuğunu ifade eden Tüzün, düşünmeyen, sormayan sorgulamayan tek tip insan yetiştirilmeye çalışıldığını belirterek, politika yapma ve politik düşünmenin de politikacıların tekeline bırakıldığını ifade etti. Türkiye'de apolitik bir gençlik yaratıldığını söyleyen Tüzün, “Bugün demokrasi ve insan haklarında yaşanan sıkıntıların temelinde 12 Eylül döneminin önemli payı vardır. Çünkü demokratik kuruluşların çoğu öcü gibi gösterildi ve kapatıldı. Buralara gidip gelenler veya buralara üye olanlar güvenlik görevlileri tarafından sürekli rahatsız edildi, gözaltına alındı. Sindirilmeye çalışıldı. En küçük demokratik talepler sesini duymak isteyenler bile susturuldu, terörist mahallemiz muamelesi gördü. Gelinen aşamada sindirilmiş, nemelazımcı bir toplum yaratıldı. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden dolayı da insanların hak arama bilinçleri geliştirilebilir kaygısı ile antidemokratik yasalar çıkarıldı” dedi. Toplum bilincinin tüketildiğini vurgulayan Tüzün, “Toplum öyle bir hale getirildi ki yaşadığı coğrafyada gelişen kanlı olaylara karşı duyarsız ve tepkisiz oldu. Vurdumduymaz hale getirildi” şeklinde konuştu.

Kanlı olayları çizgi filmi izler gibi izliyorlar

Yurt içinde olduğu gibi yurtdışındaki kanlı olaylara dainsanların tepkisiz kaldığını, sanki çizgi film seyreder gibi vahşeti seyrettiğini ifade eden Tüzün şöyle konuştu: “Tartışan, konuşan, soran sorgulayan toplum yaratmak için medeni cesaret ve hak arama bilinci geliştirmek gerek. Bu konuda da demokratik kitle örgütlerine büyük görev düşüyor. Üye kitlesini canlı tutmak, bilinçlendirmek ve demokratik tepki göstermenin yolu ve yöntemlerini öğretmek gerek. Bu aşamada, taraf olmaktan çok tarafları bir araya getirme konumunda olacağız.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *