ANASAYFA arrow right Güncel

100’ün üzerinde kaçak tur tespit edildi, tutanak tutuldu

100’ün üzerinde kaçak tur tespit edildi, tutanak tutuldu
YAYINLAMA: 01 Ağustos 2022 / 21.47
GÜNCELLEME: 01 Ağustos 2022 / 21.47
Yaz ayının gelmesiyle birlikte kaçak turlar artmaya başladı. Bu firmalar hakkında tutanak tutuldu, savcılığa suç duyurusunda bulunuldu

Yurt dışı turlarının pahalı olması nedeniyle insanların kültür turlarına yoğunlaştığına dikkat çeken TÜRSAB GAP BTK Başkanı İbrahim Halil Kılınç, “Kültür turları ile birlikte bölgemize gelen insan sayısında da artış yaşanıyor. Ancak derneklerin veya şahısların kaçak tur yapmaları sektöre ciddi anlamda zarar veriyor. 1 Ocaktan bugüne 100’ün üzerinde kaçak tur faaliyetini denetledik ve tutanak tuttuk, tutanakları da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne teslim ettik. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de işlemleri yapıp maliyeye bildirecek ve kaçak tur düzenleyenlere ceza kesilecek” ifadelerini kullandı.

Kaçak tur konusunda vatandaşı uyaran Kılınç, bu tür gezilerde yolcunun sağlığının dikkate alınmadığını, ödemelerde sıkıntı yaşandığını, herhangi bir sorunla karşılaşıldığında muhatap bulunamadığını vurguladı. “Kaçak turları sadece para kazanmak için yapıyorlar. Dolayısıyla olaya bu gözle bakıldığında insanları hem maddi hem de manevi tehlikeye atıyorlar. O yüzden insanların kaçak turlara dikkat etmeleri ve TÜRSAB belgesinin olup olmadığını kontrol etmeli ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne bağlı olan bir firmadan rezervasyonlarını yapıp kültür turlarına çıkmaları gerekiyor” dedi. 

İnsanlar, ucuz turları tercih ediyorlar

TÜRSAB’a bağlı acentelerin Turizm İşletme Belgelerinin olduğunu ifade eden Kılınç, bu belgelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderildiğinin altını çizdi. “Kültür turlarında otobüsün önünde ‘TÜRSAB acente’ plakası basılıyor. Bu acente plakası her otobüsün önünde bulunmalı ve ayrıca bir dosya içerisinde acente şirket ile tur bilgileri ve tüketicinin seyahat sigortası gibi evraklar olmak zorunda. Kültür turlarına katılanların kontrol etmesi lazım, ancak ucuz tur düzenliyorsa onu tercih ediyorlar. Kaçak turların güvenliği yok, ödemenin geri iadesi yok, mağduriyet yaşadığında muhatap bulacağı kimse yok. O yüzden kültür turlarına katılacak insanların katılacağı turda belgelerin olup olmadığını mutlaka dikkat etmeli” şeklinde konuştu.

Kılınç, “Kaçak turlar, yasadaki boşluktan kaynaklanıyor. Kişi bir turdan 20 bin TL para kazanıyor ama bakanlık yakaladığında ve tutanak tuttuğunda sadece 500-1000 TL para ceza kesiyor. O nedenle caydırıcı bir ceza olmadığı için kaçak turlar yapanlar bu cezaları göze alıyorlar. Kaçak turlar ile bölgeye gelen turistler verimli bir tur, eğlenceli bir zaman geçiremiyor ve sonra bölgemizin adı kötüye çıkıyor” tespitinde bulundu.

Kaçak tur faaliyeti yapanlara çok ağır ceza kesilmesi lazım

Kaçak turların TÜRSAB tarafından denetlenmesi gerektiğini belirten TÜRSAB GAP BTK Başkanı İbrahim Halil Kılınç, konuşmasını şöyle tamamladı: “TÜRSAB olarak kaçak turları denetleyelim, turun maliyetini kaçak tur faaliyeti yapan kişiye fatura keselim ve ardından savcılığa su duyurusunda bulunalım dedik. Çünkü bu vergisiz bir çalışma ve vergi hırsızlığı yapılıyor. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan çalışma istedik ancak yardımcı olunmadı. Bu yüzden de kaçak tur faaliyetleri halen devam ediyor. Kaçak tur faaliyeti yapanlara çok ağır ceza kesilmesi lazım. Yani bu insanın bir daha o kaçak tur faaliyetine yeltenmemesi için hem maddi hem manevi ciddi bir ceza alması lazım.” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *