ANASAYFA arrow right Yaşam

10 Ekim Ankara katliamı siyasi bir cinayettir

10 Ekim Ankara katliamı siyasi bir cinayettir
YAYINLAMA: 12 Ekim 2021 / 20.59
GÜNCELLEME: 12 Ekim 2021 / 20.59
DİSK, KESK, TMMOB VE Türk Tabipler Birliği ve 10 Ekim Barış Derneği, 104 vatandaşın hayatını yitirdiği, 500’e yakın vatandaşın ise yaralandığı Ankara Gar patlamasının yıldönümünde Yeşilsu’da ortak açıklama yaptı

KESK Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, “Yakın tarihimizin en karanlık döneminin aydınlığa kavuşması için siyasetçileri de ellerine vicdanlarına koymaya, gerçekleri açıklığa kavuşturmaya çağırıyoruz: Türkiye’nin barış umuduna darbe vuran, insanları sokağa çıkamaz hale getiren 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçimleri arasında yaşanan olayların sorumlusu kim? Bizim çocuklarımız neden öldürüldü? Bilinmelidir ki, insanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağı. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Kardeşlerimizin hayatlarından, bizlerin acılarından oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz” dedi.

“5 yıldır katıldığımız her duruşmada, katliamda ihmali olan kamu görevlilerinin ve sorumlulukları bulunan siyasetçilerin de yargılanması gerektiğini dile getirdik” diyen Parlakçı, “Ne yazık ki, geçen bu süreçte mahkeme heyetinin değiştiğine, katılan ve mağdur olanların sanık olarak addedildiğine, ‘Adalet’ isteyenlerin mahkeme salonlarından çıkarılmak istendiğine tanıklık ettik. Mahkeme salonlarında denk gelmediğimiz adalet, kamuoyu vicdanında da tecelli etmiş değil. Ceza dosyası kapsamında dosyaya katılanlar olarak bizlerin talepleri ile damla damla kazandırılan deliller ile artık hepimiz biliyoruz ki; bugün 6. yıl anmasını yaptığımız, devasa acılara karşılık gelen bu katliam önlenebilirdi. İki seçim arasında, 2015 yılının karanlık bir dönemine tekabül eden 10 Ekim Ankara katliamı siyasi bir cinayet” açıklamasını yaptı.

Parlakçı, 10 Ekim Katliamı sonrasında Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan kararla, Ankara Garı önündeki alana, Demokrasi Meydanı adının verildiğini hatırlattı. “Alanın ortasında bulunan, üç ayrı yüzünde katliamda kaybettiğimiz arkadaşlarımızın fotoğraflarının ve emek-barış-demokrasi ifadelerinin olduğu sembolik anıt, artık görevini tamamlamak üzere. Çünkü katliamın gerçekleştiği alanın kalıcı bir anıt meydan ve anma yeri olarak düzenlenmesi süreci başlamış durumda. TMMOB, KESK, DİSK, TTB ve 10 Ekim Barış Derneği olarak verdiğimiz sözü tutup 2020 yılında; katliamda hayatını kaybedenleri anmak, yaşanan insanlık suçunu hatırlamak ve hatırlatmak amacıyla bu toplumsal kaybın yaşandığı meydanın bütüncül bir yaklaşımla ve bir tür ‘Anıt meydan’ olarak yeniden ele alınması amacıyla ‘Emek, Barış ve Demokrasi Anıt Meydanı ve Anma Yeri Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması” düzenlendi” ifadelerine yer verdi.

KESK Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “Ankara Garı ve meydanının kuşaklar boyunca ortak değerlerimiz olan emek, barış ve demokrasiye adanarak yurttaşların bir araya geleceği bir kamusal mekan olarak yeniden üretimini hedefleyen ve uluslararası katılımla gerçekleşen yarışmada kazanan projeler; TMMOB, KESK, DİSK, TTB ve 10 Ekim Barış Derneği tarafından düzenlenen ve Ankara Büyükşehir Belediyesi temsilcisinin de katıldığı basın toplantısı ile açıklanmıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi temsilcisi basın toplantısında birinciliğe değer görülen projenin hayata geçirilmesi noktasında gerekli süreci başlatacaklarını kamuoyuna açıklamıştı. Bugün alana yerleştirilen Matem ağaçları ile anıt meydan ve anma yeri projesinin yapım sürecinin başlamış olması emek, barış ve demokrasi adına atılan önemli bir adım.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *