ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

10 bin 583 abone kaçakçı çıktı

10 bin 583 abone kaçakçı çıktı
YAYINLAMA: 17 Ekim 2021 / 18.01
GÜNCELLEME: 17 Ekim 2021 / 18.01
TEDAŞ tarafından yapılan kaçak taraması sırasında aralarında sanayi, tarımsal sulama, ticarethane ve meskenler olmak üzere toplam 10 bin 583 abone kaçak elektrik kullandıkları için haklarında yasal işlem yapıldı. Kaçak tüketimin toplam 27 milyon 258 bin 222 kwh olduğu 4 trilyon 514 milyar lira ceza kesildiği bildirildi. Kaçak kullanım oranının ise yüzde 15.5 olarak gerçekleştiği vurgulandı.

TEDAŞ Müessese Müdürü Neşet Demirbağ, Enerji Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda il genelinde elektrik kayıp ve kaçakları için mücadele kapsamında, yürütülen çalışmalar sonucunda 2002 yılı sonu kaçak oranının yüzde 15.5 olarak gerçekleştiğini açıkladı. Kaçakla mücadelede müessesenin tüm imkanları sonuna kadar kullanılıp, gerekli tedbirlerin alınarak bu başarıya ulaşıldığını ifade eden Demirbağ, yeni yapılan elektrik tesisleri ve hat bakım onarım çalışmalarının, teknik kayıpları önleyici doğrultuda yapıldığını belirtti.

2002’de yapılan kaçak taramasında en fazla kaçak kullanımın 8 bin 749 abone ile meskenlerde olduğunun tespit edildiğini söyleyen Demirbağ, bu arada kaçak elektrik kullananlar arasında bin 150 ticarethane, 250 fabrika, 240 şantiye, 147 tarımsal sulama yapan abone olduğunu kaydetti. Kaçak enerji kullananlara 4 trilyon 514 milyar ceza kesildiğini bildirdi.

Demirbağ, “Piyasada yapılan mevcut kurşun mühürler kolaylıkla taklit edildiğinden 300 adet mühür çekirdeği imha edilip, darphane genel müdürlüğüne yenisi yaptırıldı. Sanayi tüketimi fazla olan abonelerimizin akım trafolarının oran ve polarite testleri yapılıp, ölçü devreleri kontrol edilerek, hile yapılamayan ithal seri nolu plastik mühürlerle mühürleme işlemi devam ediyor. Kaçak servisinde çalışan ekipler vardiyalı sistemle çalıştırılıp, akşam ve hafta sonları da kaçak taraması yapıyor. 10 Yıllık damga süresini doldurmuş elektrik sayaçları sökülerek gerekli kontrol, test ve ayarlar yapılıyor” diye konuştu.

Tüm abonelerin sayaçlarını kontrol ederek metal klemens kapakları ınşeffaf kapakla değiştirilip mühürsüz olanların mühürleme işlemlerinin devam ettiğini ifade eden Demirbağ, “Son zamanlarda bazı kesimler bilerek veya bilmeyerek müessesemizin etkin olan kaçakla mücadelesini sadece kenar mahallelerde yürüttüğümüz hususunda yanlış bilgilendiriliyor. Elektrik kaçağı ile mücadelede zengin-fakir ayırımı yapmadan tüm abonelerde kaçak taraması yapıyoruz diye konuştu.

Elektrik kayıp kaçağıyla mücadele kapsamında her yıl bir önceki yıla oranla daha iyiye giden bir başarı trendi yakaladıklarını hatırlatan Neşet Demirbağ, kaçak oranının yıllara göre, 2000 yılında yüzde 20.2, 2001 yılında yüzde 18.5 ve 2002 yılında yüzde 15.5 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Kaçakla yapılan etkin mücadele sonucunda iki yılda ülke ekonomisine 19.9 trilyon katkı sağlandığını vurgulayan Demirbağ, kaçak elektrikle mücadelenin 2003 yılında da aynı azimle ve tavizsiz olarak devam edeceğini ifade ederek, “Bu kapsamda tüm abonelerimizin kaçak elektrik konusunda hassasiyet göstermesini ve mücadelemizde yardımcı olmasını, aksi taktirde kullanılan her kilovat kaçak elektriğin dürüst abonenin cebinden çıkacağını bilmelerini isteriz. Elektrik kaçağıyla mücadelemiz ülkemizde şebeke teknik kaybı olarak kabul edilen yüzde 10 seviyesine çekilinceye kadar devam edecektir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *