ANASAYFA arrow right Yaşam

1 milyon 366 bin tarım arazisi bankalarda rehin

1 milyon 366 bin tarım arazisi bankalarda rehin
YAYINLAMA: 07 Ağustos 2022 / 18.17
GÜNCELLEME: 07 Ağustos 2022 / 18.17
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen yaptıkları açıklamalarla çiftçilerin bankalara olan borçlarının ekonomik krizle birlikte katlandığını söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, son 5 yılda bankalara rehin bırakılan tarım arazisi sayısının 1 milyon 366 bin 172 olduğunu açıkladı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Kurum, “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün kayıtlarına göre; 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 yılları itibariyle; üzerine rehin tesis edilen taşınmazlarda, taşınmaz vasfı içerisinde ‘tarla, bağ, incir, kavak, fidan, meyve, meyve, sebze, tarla, çay, bahçe, narenciye, elma, sera, fındık, bahçe, fıstık, pamuk, tütün, pirinç, çeltik, mısır, zeytin’ geçen kelimeler sorgulanması neticesinde, rehin tesis edilen taşınmaz sayısı 1 milyon 366 bin 172 olarak belirlenmiştir” dedi.

Bakan Murat Kurum’un yanıtı üzerine açıklama yapan Ömer Fethi Gürer, çiftçinin ekonomik krizden doğrudan etkilendiğini söyledi.

Gürer,  her kesimden insanın geçimlerini kredi ile döndürmeye çalıştığını ifade ederek “Artan yaşam pahalılığı icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısını son bir yılda 1 milyon 467 bin adet artırdı, 23 milyon 987 bine ulaştı. Veriler incelendiğinde icra takibinde çiftçi borçlarının önemli bir yer tuttuğu söylenebilir. Çiftçi kredi alıyor, üretim yapıyor ve sonunda gelirini bankaya götürüp borcunu kapatıyor. Yani borcu borçla döndürüyor.” dedi.

Gürer “Mazot, ilaç, gübre, tohum ve sulama suyu bedellerini ödeyip banka kredisini yatırabilirse hacze düşmüyor. Aksi durumda haciz ile karşılaşıyor. Sulama suyu elektrik faturasını ödemeyen çiftçinin hemen elektriği de kesildiği için ürün tarlada susuz kalıp yanıyor. Çiftçinin tarlası var, traktörü var, her ne kadar ekilecek alanları azalsa da üretime devam ediyor. Ama borçları döndüremez ise malı mülkü de elden gidiyor” diye konuştu.

Gürer ayrıca, “Raftaki ürünün ucuzlaması için tohumun toprakla buluştuğu andan itibaren başlayan ve sürekli artan maliyet düşürülmeli. Sadece gübrede bir yılda yüzde 342 artış oldu. Sonbaharda ekim yapılacağı zaman kullanılacak olan taban gübrenin tonu 18 bin TL. Gelinen noktada çiftçi bu gübreyi bu fiyata nasıl alacak?” diye sordu.

Başevirgen: 4 milyon hektar tarım arazisi ipotekli

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen de Ömer Fethi Gürer’in söylediklerine paralel bir açıklama yaptı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2022 Ocak verileri paylaşan Başevirgen 2 milyon 113 bin tarımsal arazi malikinin, 4 milyon hektar civarındaki tarımsal arazisini 3 trilyonun üzerinde parasal değer ile ipotek ettirdiği söyledi.

Başevirgen,  “Bu kadar büyük bir ipotek değerine karşılık kullanılan borç tutarının 1 trilyonun üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Bu meblağ çiftçimizin son beş yılda dehşet verici düzeyde bir borca battığının göstergesidir. Devlete veya bankalara borcu olmayan çiftçi kaldı mı?” dedi.

Ziraat Bankası’nı eleştiren Başevirgen bankanın artık çiftçiye kredi vermediğini de sözlerine ekledi:

“En önemli kuruluş amacının çiftçiye destek olmak olan Ziraat Bankası, çiftçiye kredi vermemek için her yolu deniyor.

“Başkalarına milyon dolarlık kredileri düşük değerdeki teminatlara karşılık verebilen Ziraat Bankası, konu çiftçi olduğunda kılı kırk yarıyor.  Özellikle devlet sübvanseli tarımsal kredilerde şartları ağırlaştırdıkça ağırlaştırıyorlar. Kredi talebinde bulunan çiftçilerin devlete bir kuruş borcu olmaması gerekiyor.

“Geçen yıl çiftçimizi rahatlatacak sıfır faizli kredi uygulamasını gündeme getirdiler. Bu uygulamaya göre lisanslı depolara ELÜS senediyle teslim edilen mahsul karşılığında ürünün güncel değerinin yüzde 75’i oranında, Ziraat Bankası tarafından çiftçiye sıfır faizli kredi kullandırılacaktı. Bu uygulamayı da sessiz sedasız kaldırdılar. Adı geçen banka bırakın sıfır faizli kredi vermeyi reel faiz üzerinden tüketici kredisi vermeye bile yanaşmıyor. Bu şartlarda tarım nasıl sürdürülebilir olabilir? Çiftçi saplandığı borç batağından nasıl çıkabilir?”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *