ANASAYFA arrow right Sağlık

1 milyon 167 bin eğitim çalışanı aşılanmayı bekliyor

1 milyon 167 bin eğitim çalışanı aşılanmayı bekliyor
YAYINLAMA: 13 Nisan 2021 / 14.13
GÜNCELLEME: 13 Nisan 2021 / 14.13
bianet’e konuşan Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım, 45 günde 26, salgının başından bu yana ise, 254 öğretmenin Covid nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Koronavirüs salgınındaki sayıların yeniden yükselişe geçmesiyle birlikte okullardaki vakalar da artıyor.

Okulların yüz yüze eğitimin başladığı 1 Mart’tan bu yana 26 öğretmen Covid-19’tan yaşamını yitirdi, 1600 öğretmen ise temaslı ya da oldu.

Okullardaki süreci bianet’e değerlendiren  Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım, salgının başından bu yana 254 öğretmenin Covid nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Bu sayıların çok daha olabileceğini söyleyen Yıldırım, tüm ısrarlarına rağmen Milli Eğitim Bakanlığının verileri açıklamadığını belirtti:

“Sanki 45 günde 26 öğretmen ölmemiş gibi Milli Eğitim Bakanı televizyon kanalarını dolaşıp kamuoyunu yanıltıyor, algı yönetimi yapıyor. Derdimiz hamaset değil fakat öğrencilerimizin ve eğitim çalışanlarının yaşamı hiçe sayılıyor. Çocuklarımızın eğitim hakkı yanlış kararlarla ellerinden alınıyor.”

 "45 gün geçti ama aşılama yok"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un eğitim çalışanlarının aşılanmasıyla ilgili yaptığı açıklamayı hatırlatan Yıldırım, şöyle konuştu: “Bakan, şubat ayında öğretmenlere ve okullarda çalışanlara da aşı yapılacağını sayının Sağlık Bakanlığı’na bildirildiğini ve bu sayının 1 milyon 259 bin olduğunu belirtti.

"Sağlık Bakanlığı sistemine girildiğini söyledi. 24 Şubat’ta kendisi kameralar  karşısında aşı oldu biz de eğitim çalışanlarının da aşılanacağını düşündük. Fakat Bakanın aşı olduğu tarihten bugüne 45 gün geçti ama aşılama yok.

"Aşı olan öğretmenle karşılaşmadım"

“Bu tarihe kadar 30 ile gittim bu süre zarfında kronik rahatsızlığı dışında ‘ben aşı oldum’ diyen öğretmenle karşılaşmadım. Köy okullarında bazı öğretmenlere aşı yapıldı ama köy okullarındaki öğretmenler ve çalışanların oranın toplam sayının yüzde 4. Yaşı ya da sağlık problemi nedeniyle aşı olanları eklediğimizde ancak yüzde 8’i oranında bir aşılama yapıldı. Yani 92 bin gibi bir sayı aşılandı.

“İkinci dönemin bitmesine iki ay kaldı hâlâ bir milyonu aşkın öğretmen aşı olmayı bekliyor. Şimdi bugün 1 milyon kişiyi aşılamaya başlasalar bağışıklık  45 gün sonra oluşacak. Sağlık Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı süreci çok kötü yönetti.

"Öğretmenler, öğrenciler ve veliler Covid riskiyle karşı karşıya bırakıldı. Bize farklı farklı illerden gelen bilgilere göre yüzlerce okulda çok fazla pozitif vaka çıktığı için karantinaya alındı. Yüzlerce öğretmen evinde hasta ya da temaslı olduğu için karantinada.”

 "Hasta öğrencilerimiz var"

Yıldırım, çok sayıda öğrencinin de Covid’e yakalandığını belirtti ve hastanede tedavi altında olan öğrencilerin olduğunu söyledi “Net sayımız yok ama öğretmen arkadaşlarımız Covid’e yakalanan öğrencileri olduğunu bizlerle paylaşıyorlar.

"Mutasyonlu virüsün gençleri de çocukları da etkilediği söyleniyor, kronik rahatsızlığı olan öğrencimizi düşündüğümüz de çok büyük bir risk var. 18 milyon öğrenci 1 milyonu aşkın öğretmeni yani 19 milyonu aşkın bir nüfus hareket halinde. Sınıflar da 4 metre kareye bir öğrenci düşmüyor."

"Öğretmenler dururken futbolcuları aşılamak"

Son olarak futbolcuların aşılanacağı açıklamalarına değinen Yıldırım, “Futbolcular düşmanımız değil elbet ama eğitimin öncelikli kılınması gerekiyor. Ama okullarda bulaşma riskinin ne kadar yüksek olduğu gözler önündeyken, eğitim çalışanlarını bir kenara bırakarak başka alanlarda çalışanları öne almak kabul edilecek bir şey değil.

Bir yılı aşkın bir süredir öğrenciler eğitimden uzak kaldı bunun telafisi çok zor. Her gün öğrencilerimizin ve toplumun geleceği için büyük bir kayıp.  Bir an önce aşılama yapılmalı tedbirlerle okullar eğitime başlamalı” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *