ANASAYFA arrow right Dünya

27 Yıllık Kriz Çözüldü, Makedonya'nın ismi değişiyor

27 Yıllık Kriz Çözüldü, Makedonya'nın ismi değişiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Makedonya ve Yunanistan arasında yıllardır süren isim krizine çözüm bulundu. Yunanistan Başbakanı Çipras, Makedonya'nın adının değişeceğini duyurdu. Yunanistan ve Makedonya arasında, Makedonya'nın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından beri süren isim k
Makedonya ve Yunanistan arasında yıllardır süren isim krizine çözüm bulundu. Yunanistan Başbakanı Çipras, Makedonya'nın adının değişeceğini duyurdu.
Yunanistan ve Makedonya arasında, Makedonya'nın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından beri süren isim krizi çözülüyor.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, dün Makedonyalı mevkidaşı Zoran Zaev ile bir anlaşmaya varıldığını açıkladı, "Mutluyum çünkü Yunan tarafının bütün koşullarını karşılayan iyi bir anlaşmaya vardık" dedi.
Makedonya Başbakanı Zaev Salı akşamı yaptığı açıklamada, ülkenin yeni isminin "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak duyurdu. .
İsim krizi nasıl başladı?
Yunanistan, kendi sınırları içinde "Makedonya" isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle uzun yıllardır Makedonya'nın adının değişmesini talep ediyor.
Bağımsızlığını 1991'de ilan eden Makedonya Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya üye olamıyor.
1993'te Birleşmiş Milletler'e (BM) kabul edilen Makedonya, yine Yunanistan'ın itirazı üzerine geçici olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" (FYROM) adıyla üyeliğe geçmişti.
Yunanistan halkının bir kısmı Üsküp yönetimini "Makedon kimliğini" çalmaya çalışmakla suçluyor.
Antik dönemde Makedon Kralı olan Büyük İskender'in mirası da iki ülke arasındaki problemlerden biri. (PT)
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *