ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Yargı, hızlı, etkin ve isabetli karar vermeli”

“Yargı, hızlı, etkin ve isabetli karar vermeli”
YAYINLAMA: 18 Mayıs 2021 / 15.17
GÜNCELLEME: 18 Mayıs 2021 / 15.17
Adli yıl başladı

Yargının gecikmesi, davanın makul sürede bitirilmemesinin toplumda huzur ve barışı zedelediği ifade edildi. Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karayiğit, adalet gecikince vatandaşın çözümü hukuk dışı yollardan aramaya yönelebileceğini belirterek buna fırsat verilmemesini istedi.

2002-2003 adli yılının açılışında konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Karayiğit, demokrasinin temelinde hukuk devletinin olduğunu vurguladı. Bir hukuk devletinin ‘olmazsa olmaz’ koşulunun başında bağımsız yargının geldiğini, aksinin kanıtlanamayacağını ifade eden Karayiğit, “Bağımsız mahkemeler, demokratik ve sosyal hukuk devletinde bireylerin hak ve özgürlükleri ile toplumun temel değerlerinin güvencesidir. Bir devletin temelini oluşturan esas güç adalettir.

Yasama ve yürütmenin iş ve eylemleri de sonuçta adalete intikal edeceğinden son söz daima adaletin olmuştur. Bu temeli sağlam tutabilmek için hepimiz adalet duygusuna olan saygımızı yitirmeme ve bunun gereğini yerine getirme uğraşında olmalıyız” dedi.

Geciken adaletin adaletsizlik olduğunu vurgulayan Karayiğit konuşmasına şöyle devam etti: “Yargının hızlı, etkin ve isabetli karar vermesi toplumsal düzenin sağlanmasında, halkın devletine gösterdiği güvenin temel taşıdır. Yargının gecikmesi, davaların makul sürede bitirilmemesi toplumsal huzur ve barışı zedeler. O zaman da çözüm maalesef sıkça görülen hukuk dışı yollardan aranmaya başlanır.

Devletin çok ciddi şekilde yargıya yatırım yaparak yeniden yapılandırması elzem hale gelmiştir. AB’ye girme yönünde iradesini belli eden, bu yönde bir takım yasal düzenlemeler yapmış olan ülkemizin ve devletimizin vatandaşına ve milletine verdiği önemin gereği, bağımsız yargıyla ilgili yasal düzenleme ve yapılandırmaya başlanacağı kanısındayız." Karayiğit, Gaziantep’te geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl suç oranında azalma olduğunu, bunun nedenin de krizin etkisinin azalmasından ileri geldiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *