ANASAYFA arrow right Siyaset

 “Türkiye ile AB ciddi bir çatışma noktasında"

 “Türkiye ile AB ciddi bir çatışma noktasında"
YAYINLAMA: 09 Aralık 2020 / 19.15
GÜNCELLEME: 09 Aralık 2020 / 21.24
Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda tartışmalı konular dışında da başlık açmadığına dikkat çeken Profesör Kıvanç Ulusoy, AB zirvesinden yaptırım çıkma olasılığını bianet'e değerlendirdi.

Pazartesi günü yapılan Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları zirvesi sonrası Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, açıklamasında "Türkiye'ye bir yanıt verilmesi konusunda net bir mesaj verildiğini" söyledi.

Son birkaç zirvedir gündemde olan "Türkiye'ye yaptırım olasılığının" nihai kararını verebilecek olan liderler zirvesi ise yarın ve Cuma günü yapılacak. 

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Prof. DR. Kıvanç Ulusoy'a yaptırım olasılığını, tıkanan müzakere sürecini sorduk. 

Türkiye'ye yaptırım olasılığı son birkaç zirvenin gündeminde. Belki de en ciddi olasılık yarın ve Cuma günü yapılacak zirve. Öncelikle Doğu Akdeniz, Libya gibi konuların AB'ye yansımasını nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Türkiye'nin anlaşılan çok büyük çıkarları var, buradaki doğalgaz yataklarından ciddi beklentileri var. 

Bu da Türkiye'nin büyük boyutlardaki enerji ihtiyacından kaynaklanıyor. Dolayısıyla burada şöyle ilginç bir durum ortaya çıkıyor: 

Uzun süredir AB siyasetinde bir ortak olarak görülen Türkiye ile arası açılmak durumunda. Hatırlarsanız Bakü-Ceyhan boru hattı projesi vardı.

Onlarda Türkiye ve AB arasında belli bir çıkar ortaklığı görülüyordu. 

Şu an bu aşamada anlaşılan Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri ciddi bir çatışma noktasına gelmiş durumdalar. Bunu da anlamakta zorlanıyorum. Neden?

Çünkü bu kadar herkesin yararına olabilecek bir konuda bunların yaşanması şaşırtıcı. 

NOT: Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas "Son aylarda Türkiye ile bir diyalog kurabilmek için çok çalıştık" derken ekledi: "Bu yüzden bunun sonuçlarının neler olabileceğini konuşacağız ve görüşümüzü liderler zirvesine ileteceğiz."

"Yaptırım olursa Libya üzerinden olur"

Yaptırım sözcüğü hiç bu kadar iddialı gündeme gelmemişti. Bu zirvede Türkiye'ye yönelik yaptırım çıkar mı? 

Yaptırım olarak Türkiye şu ana kadar ciddi bir Avrupa normu delmiş değil. Türkiye'ye olan yaptırımlar olsa olsa Libya üzerinden olan durumla alakalı olabilir. 

Yani Doğu Akdeniz ile ilgili olmaz. Orada işin içerisine baktığımız zaman gaz, büyük oranda İsrail'e ait. İsrail'le ilişkileri geliştirmek için Türkiye adım atmak durumunda. 

Mısır'la açık bir -siyasi olanın dışında- stratejik bir çatışma söz konusu değil. Yani sadece Doğu Akdeniz üzerinden bir yaptırım olacağını zannetmiyorum. Olsa olsa Libya ile ilgili olabilir. 

Libya politikalarımızla Avrupa'nın -en azından Fransa'nın- politikaları uzlaşmıyor anlaşılan. Onun dışında insan hakları ihlalleri mevzusu gündeme gelebilir.

Burada yapılabilecek olan yaptırım Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri'ne uymaması üzerinden gidiliyorsa müzakerelerin askıya alınması şeklinde olabilir. 

"Türkiye müzakerelerle ilgili adım atmıyor"

Müzakereler demişken, Türkiye'nin AB üyeliği süreciyle ilgili çok konuşulmuyor, tamamen duraklama dönemine girdi diyebilir miyiz bu süreç? Beş-altı sene önce vize serbestisi gündeme gelmişti? 

Onu diyebiliriz evet ama 5-6 sene önce nasıl bu kadar vize serbestisi konuşulmuştu? Bu kadar balon bir şey olamaz. O zamanki tartışma hatalıydı zaten. 

Neye göre vize serbestisi konuşuluyordu o zaman ben merak ediyorum. Avrupa Birliği hiçbir vize serbestisi önerisinde bulunmadı. Dönemin dışişleri bakanı kendi politik gündeminden çıkardı. 

Müzakerelerle ilgili gördüğüm bir problem var. İlerleme sağlanamadığı ortada, ama ilerleme sağlanabilecek konularda Türkiye'nin adım atması lazım. 

Çok teknik konular var, kamu ihaleleri meselesi, sosyal politikalar, çevre politikaları gibi hiçbir konuda adım atılmıyor. Hadi Kıbrıs vs. gibi konularda adım atılamıyor olabilir. 

Ama özellikle çevre konusunda Türkiye neden Avrupa standartlarına uymuyor onu merak ediyorum. Madem müzakerelerde ilerlemek istiyorsunuz, Avrupa standartları var, teknik başlıklarda bir şeyler yapılmalı.

Bunun yapılmamasının açıklamasını ben merak ediyorum açıkçası. Bu Avrupa'dan kaynaklanıyor olamaz, Türkiye'den kaynaklanıyor. 

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *