ANASAYFA arrow right Dünya

‘Türkiye F-35 alamayacağını anlamış vaziyette’

‘Türkiye F-35 alamayacağını anlamış vaziyette’
YAYINLAMA: 02 Kasım 2021 / 19.33
GÜNCELLEME: 02 Kasım 2021 / 19.33
Emekli Büyükelçi Yalım Eralp: Yeni F-16’ların satılması zor ama Türkiye’yi tamamen kaybetmemek için F-16’ların renovasyonu daha kolay geçecek Kongre’den.

Emekli Büyükelçi Yalım Eralp, Serbest TV’deki ‘Dünya Dönüyor’ isimli programında F-35, Osman Kavala ve Suriye’de Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirdi.

Eralp’in açıklamaları şöyle oldu:

“Biden ile yapılan Roma’daki görüşmenin ne netice vereceğini zaman gösterecek. Ama ortaya şu çıkıyor: Türkiye artık F-35 alamayacağını anlamış vaziyette. Mevcut filosundaki F-16’ları güçlendirmek istiyor. Kongre bunun önünde büyük bir engel. Zannediyorum ki, Türkiye’yi tamamen kaybetmemek için F-16’ların renovasyonu daha kolay geçecek Kongre’den. Yeni F-16’ların satılması daha zor ama mevcudun ‘upgrade’ edilmesi daha kolay gibi gözüküyor. Biden’ın Kongre üzerinde ne derece etkili olacağı şüpheli. Zira Biden’ın Kongre’de çok büyük sıkıntıları var, kendi partisinin içerisinde ilerici grupla sıkıntıları var. Daha bütçelerini doğru düzgün geçiremediler bile.

Sayın Erdoğan’ın Glasgow’a gitmemesi yazık oldu bence. Protokol gereği anlaşılan Erdoğan’ın kendi zırhlı aracının gönderilmesine izin verilmedi. Bir istisna tanınmış ABD Başkanı’na. Bu, zannediyorum ki ABD’deki usul ve yasalar dolayısıyla gerçekleşti. Her halükârda Sayın Erdoğan’ın orada Türkiye’yi temsil etmesi iyi olurdu.”

“İkinci konu, Osman Kavala meselesi. Geçenlerde Cumhurbaşkanı ‘gereğini yaparız’ diyerek Kavala’nın tahliyesine göz kırptı. Çünkü Türkiye eğer Kavala’yı tahliye etmezse, AİHM kararını yerine getirmemiş olacak. Bu, Bakanlar Kurulu’nda ele alınır. Bakanlar Kurulu, AİHM’ye sorar, ‘Türkiye senin kararını yerine getirdi mi?’ diye. ‘Getirmedi’ cevabını aldıktan sonra Türkiye’ye yaptırım süreci başlayacak. Üyeliğin askıya alınması, üyelikten çıkartma gibi çok zecrî, düşünülmemesi gereken önlemler masaya gelecek.

Osman Kavala serbest bırakılırsa Türkiye bakımından rahatlatıcı olacak tabii ama başka bir sıkıntı ortaya çıkacak: Türkiye ancak müeyyide tehdidi ile yola getirilebiliyor izlenimi… Öyle ki, bu izlenimden öte bir durum olacak. Dolayısıyla gönül isterdi ki Anayasamızın 90. maddesindeki AİHM kararları ve uluslararası sözleşmeler Türk kanunlarının önündedir ibaresini kendiliğimizden yerine getirebilseydik. Yazık oldu derim. Serbest bırakılmasına, tahliye edilmesine çok sevinecektir herkes ama öbür taraftan da Türkiye’nin ancak yaptırım tehdidi ile yola getirildiği, karar uyguladığı izlenimi bütün dünyada yayılacaktır. Tatsız gelişmeler, tatsız durumlar.”

“Suriye’de zaman içerisinde Rusya ile de bir yol ayrımına gidilebilir endişesi var bende. Çünkü Ruslar bizim orada bulunmamızı istemiyorlar. Bunu açıkça söylemeyerek fiiliyatla zorlamaya çalışıyorlar.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *