ANASAYFA arrow right Teknoloji

35.5 milyonluk kaçak akaryakıt operasyonu

35.5 milyonluk kaçak akaryakıt operasyonu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.02
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.02
35 milyon 500 bin TL değerinde akaryakıtı usulsüz yollarla piyasaya sürdüğünü tespit etti.
Şanlıurfa’da baz yağlardan üretilen 35 milyon 500 bin TL değerinde kaçak akaryakıtı piyasaya süren bir firma tespit edildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre GAP Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Gaziantep Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri yaptıkları inceleme ve araştırmalar neticesinde bir firmanın 35 milyon 500 bin TL değerinde akaryakıtı usulsüz yollarla piyasaya sürdüğünü tespit etti.

10 numara yağ, kaçak
akaryakıt yapımında kullanıldı

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’ne gelen bir ihbarı değerlendiren ekipler, belli muafiyetlerle ithal edilen ve 10 numara yağ olarak bilinen baz yağların bazı firmalarca ithalat sırasında verilen taahhüde aykırı olarak kaçak akaryakıt yapımında kullanıldığını tespit etti. 


Baz yağları ihraç edilmiş
gibi gösterip, kaçak akaryakıt
üretiminde kullandılar
GAP Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Gaziantep Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nce Şanlıurfa ilinde faaliyet gösteren bir firmanın evrakları ve stok kayıtları üzerinde yapılan ilk incelemeden sonra firmanın mali yönden ayrıntılı incelemesi yapıldı. Yapılan incelemeler neticesinde firmanın ithal ettiği baz yağ cinsi eşyaları gerçekte var olmayan paravan firmalara işleyerek satılmış gibi gösterdiği veya sahte belge ile ihraç edilmiş gibi işlem yaptığı, firmanın gerçekte ise eşyaya katkı maddeleri eklenerek iç piyasaya kaçak akaryakıt olarak sattığı tespit edildi.

35.5 milyon haksız kazanç
Yapılan soruşturma kapsamında firmanın ithal ettiği baz yağ cinsi eşyalardan toplam 7 milyon 888 bin litre eşyayı kaçak akaryakıt olarak ürettiği ve sahte belgelerle iç piyasaya sattığı tespit edildi. Kaçak akaryakıtın piyasa değeri yaklaşık 35 milyon 500 bin TL olarak belirlendi. Kaçak akaryakıt olayı ile ilgili olarak iki şahıs ve firma hakkında 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’na muhalefetten Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *