ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

1 Mayıs olaysız geçti

1 Mayıs olaysız geçti
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.42
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.42
1 Mayıs işçi Bayramı kutlandı. Gaziantep’te bayramın açık alanda kutlanmasına izin verilmemesi
1 Mayıs işçi Bayramı kutlandı. Gaziantep’te bayramın açık alanda kutlanmasına izin verilmemesi üzerine bazı sendika ve demokratik kitle örgütleri değişik yerlerde yaptıkları basın açıklamaları ile bayramı kutladılar. 1 Mayıs günü ilimizde olaysız geçti Balıklı ve Özgürlük Parkı Civarında yapılan kutlamalara polis müdahale etmezken, Ünaldı semtinde kutlamaya izin verilmedi.
1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla sabah DİSK’e bağlı Genel İş Sendika, örgütlü olduğu işyerlerinde toplanıp bayramı kutladı. Sendikanın 1 nolu Şubesi’ne bağlı işçiler Özgürlük Parkı bitişiğindeki GASKİ’ye ait işyerinde sabah 08.00 ile 09.30 arasında toplanıp slogan atarak bayramı kutladılar. Buradaki kutlamaya aralarında Şahinbey Belediye Başkanı Yaşar Ağyüz, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Vakkas Doğan ile KESK ve Türk İş’e bağlı sendikaların temsilcileri ile işçilerden oluşan kalabalık bir grup katıldı. Genel İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Ali Şahin burada yaptığı konuşmada emekçiler için zorluklarla dolu bir dönemde 1 Mayıs’ı kutladıklarını belirterek şunları söyledi:
‘’Demokrasi,adalet ve özgürlük istemi gözardı edilmesin’’
‘’1 Mayıs 8 saatlik iş günü için uzunca mücadelerden sonra elde edilen aynı zamanda bu hakla birlikte,1889 yılında Paris’te toplanan Enternasyonal’de Dünya İşçilerinin Birlik ve Dayanışma günü olarak kabul edildiği bir gündür. Ülkemiz emekçileri bugün ekonomik alanda küreselleşme ve serbest piyasa güçlerinin,siyasal alanda demokrasi karşıtı siyasal akımların baskısı altında bu baskı altında ezilen emekçiler için işsizlik ve işsizlik korkusu yoksulluk,düşük gelir, geleceğe güvensizlik ve endişe günlük yaşamın bir parçası haline dönüştü. Toplumda yükselen demokrasi adalet özgürlük istemleri göz ardı edilip bastırılmaya çalışmakta adım adım köreltilmekte insanlarımız vahşi zorba baskıcı adaletsiz bir düzen ve çetenin kıskaçları altında çaresizliğe itilmekte ve sindirmeye çalışılmaktadır.
‘’İşsizlik sigortası ve örgütlenmenin önünde engeller kaldırılmalı’’
Şahinbye Belediye Başkanı Yaşar Ağyüz: ‘’Gönül ister ki 1 Mayıs’ı alanlarda kutlayalım ama buna merkezi hükümet ve temsilcileri izin vermiyor. Dilerim önümüzdeki yıllarda 1 Mayıs yasallşır ve işçiler özgürce demokratik ortam içinde kutlanıyor olması özellikle şeriat ve darbe söylentilerinin yoğun olduğu bir ortamda 1 Mayıs kutlanıyor, o bakımda çok anlamlı. Ben toplumdaki tüm siyasetçilerin örgütlü güçlerden korkmamasını diliyorum. Özellikle önümüzdeki yıllarda 1 Mayıs’ın özgür ortamda ve demokratik kurallar içinde kutlanmasını diliyorum. Gerek örgütlenmenin gerekse işsizlik sigortasının önündeki yasal engellerin önümüzdeki dönemlerde hangi siyasi iktidar olursa olsun çözümlenmesi gerektiğine inanıyorum.’’
1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla Gaziantep Demokrasi Platformu olarak Balıklı parkına gelen ve aralarında ÖDP,HADEP ve EP,lilerinde bulunduğu kalabalık burada ‘Çeteler değil üretenler yönetsin ‘Susma sustukça sıra sana gelecek, ‘ Çeteler halka hesap verecek sloganları atıldı.
‘’ 1 Mayıs birlik dayanışma ve mücadele günüdür’’
Tüm Belsen Şubesi Genel Sekreter Hanifi Bozdoğan ‘’1 Mayıs bahar bayramı değil, Dünya İşçi Sınıfı’nın birlik, dayanışma ve mücadele günüdür. Aynı zamanda zulüme , ırkçılığa, özelleştirmeye karşı çıkanların direniş günüdür.
Dünyada ve ülkemizde tekelci sermayenin özellikle son yıllarda işçi sınıfının olmadığı konusunda yaygara koparmasına 1 Mayıs’da alanlara çıkan işçiler en büyük örnektir .’’
‘’Yasakçı zihniyete karşıyız’’
Barış Partisi İl Başkanı Veli Bedir: ‘’ 1 Mayıs İşçi Bayramı , bütün işçilerimize ve çalışanlara kutlu olsun. Bu bayramın dünyada olduğu gibi Türkiye serbestçe kutlanmasını arzu ediyoruz. 1 Mayıs’ın kutlamasına yasak getirilmesine karşıyız. Demokrasilerde bu olmamalı’’
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *