ANASAYFA arrow right Teknoloji

4 lise öğrencisi, engelli robot arabası yaptı

4 lise öğrencisi, engelli robot arabası yaptı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.40
Gaziantep’te 4 lise öğrencisi, bir araya gelerek, engellilerin, daha rahat yaşayabilmesi için,
Gaziantep’te 4 lise öğrencisi, bir araya gelerek, engellilerin, daha rahat yaşayabilmesi için, engelli robot arabası yaptı.
Gaziantep Üniversitesi tarafından, organize edilen 2016 proje pazarında bir araya gelen Özel Deva Okullarından 4 öğrencisi, engellilerin daha rahat hareket edebilmesi ve daha iyi yaşayabilmeleri açısından 6 tekerlekli engelli robot arabası yaptı. 4 lise öğrencisinden, Fatma Gül Demir, Eda Nur Tahmazoğlu, Serkan Kılıç ve Nilsu Çelebi, engellilerin için yaptıkları robot arabanın, bütün kontrolünün bir eldiven sayesinde gerçekleşiyor. Engelli robotu, eldivene takılan ivme sansürüyle, sağa sola, ileri geri hareket edebiliyor.
Proje sahipleri, 4 lise öğrencisinden Fatma Gül Demir, yaptıkları engelli robot arabasının daha rahat hal getirdiklerini ifade ederek, bu arabayı kullanacak engelinin yanında kimse olmadığında bile, istediği zaman istediği gibi hareket edebileceğini söyledi.

Fatm Gül Demir, “ARGETİ Proje Pazarına deva okullarında katılıyoruz. Engelli robotu tasarladık. Öncellikle, omurilik felci olan bir insan düşünün, omurilik felci olan insan bacaklarını kullanamaz, tekerlekli sandalye kullandığı için, her zaman bir başkasına bağlı olarak yaşar. Yani bir yerden bir yere hareket etmek için, tekerlekli sandalyeye oturması için bir başkasına ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç her zaman giderilemeyebiliyor.

Yani engelli olan insanın yanında bazen kimse olmayabiliyor. Böyle durumlarda eliyle hareket edebileceği bir robot tasarladık. Bir eldiven tasarladık bu eldivende gördüğünüz gibi ivme sansürü var. ivme sansürü dediğimiz şey, el hareketlerini algılayan bir sansür. İvme yardımı sansürü ile sağ sol, ileri ve geriye hareket ettirebiliyoruz. Dolaysıyla robotun hareketi de kolaylıkla sağlanabiliyor. Yani bunu kullanacak engelli arkadaşımız, robotu kendi eliyle kolaylıkla rahat ettirebilecek, başkasına bağlı olmadan rahatlıkla yaşayabilecek. Engebeli alanlarda, daha rahat gidebilmesi için, robotu tasarlarken, 6 tane tekerlek kullandık. Programlamasını kendimiz yapıyoruz. Ekibimiz 4 kişiden oluşuyor ben ve bir arkadaşım daha var. Bir ekipte 4 kişiydik. Bu tasarımları ver robotun her şeyini biz kendimiz yapıyoruz. Kuvvet analizleri yaptık. Engellilerin hayatına bir katkıda bulunmak istedik. Engelli robotumuz şu anda daha yapım aşamasında, olup biraz daha gelişmiş hale getireceğiz" dedi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *