ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Kayıt dışına göz yumularak ekonomi düzeltilemez”

“Kayıt dışına göz yumularak ekonomi düzeltilemez”
YAYINLAMA: 29 Temmuz 2021 / 13.23
GÜNCELLEME: 29 Temmuz 2021 / 13.23
AK Parti kurmaylarının ‘nereden buldun kalkacak’ açıklaması üzerine Yeminli Mali Müşavirler, alt yapısı sağlıklı hazırlanan mali miladın şart olduğunu, aksi halde kayıt dışı ekonominin önünün alınamayacağını, bundan da devletin ve kayıtlı esnafın zarar göreceğini bildirdi.

Nereden buldunun kaldırılması ile vergi kaçağına karşı mücadele etmenin imkansız hale geleceğini ifade eden Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Haşan Aktaş, vergiyi tabana yayarak kayıt dışını kayıt altına alıp ülke ekonomisini düzlüğe çıkarmanın mümkün olacağını açıkladı. Mali Milad’ın bu konuda en iyi yöntem olduğunu belirten Aktaş, “Kayıt dışına göz yumularak ekonominin düzelmesi imkansız. Geçmişte bunu Özal yaptı, ama ekonomi düzelmedi. Belki kısa dönem için piyasalarda bir rahatlama görülür, ama uzun vadede tam tersi olur. Ülkenin bütçesini oluşturan vergi geliridir. Siz kayıt dışına prim verirseniz vergiyi nereden toplayacaksınız? Vergi verene karşı da haksızlık etmiş olursunuz ve haksız rekabete yol açarsınız. O zaman bırakın herkes kayıt dışı çalışsın” dedi.

Ekonomin düzelmesi için vergi gelirlerinin adaletli toplanması ve bütçenin yükseltilmesi gerektiğini kaydeden Aktaş şöyle konuştu: “Kurutacak hükümetin ekonominin sıkıntılarının çözümü için kalıcı, vergi getirisi fazla olan piyasaları rahatlatan projeleri gözükmüyor. Mali milad olmazsa kayıt dışılar artar, kaçak işçi çalıştırmalar çoğalır ve kaçıran kaçırana olur. Bırakın yapsınlar, yesinler mantığı ile hareket edilirse ülkeye yazık edilir. Elbette lüks otellerde yapılan düğünlerde havaya saçılan dolarların kaynağı araştırılmalı. AKP, her ne kadar takım çalışması ile ekonomiyi düzlüğe çıkaracağını söylüyorsa da daha şimdiden kendi içlerinde farklı sesler çıkmaya başladı. Yarın uygulamada bu durum daha net olarak ortaya çıkacak. Ancak tüm bunların yanı sıra AKP’nin tek başına hükümet olması ülke için bir şans, yeter ki bu gücü ülke çıkarları doğrultusunda kullanabilsin.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *