ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

‘Hırsız müteahhit’ imajı yok edilmeli

‘Hırsız müteahhit’ imajı yok edilmeli
YAYINLAMA: 30 Nisan 2021 / 15.07
GÜNCELLEME: 30 Nisan 2021 / 15.07
İnşaat işine özgü uzmanlık ve deneyimin esas alındığı mesleki yeterlilik sisteminin mevcut olmadığını ifade eden İnşaat Yüksek Mühendisi Haşan Yazgan, “Müteahhitlik Karnesi Sistemi”nin zaman içinde yozlaşarak amacından uzaklaştığını ifade etti.

Statik betonarme projesi doğru ve sağlıklı olmayan bina güvenli olmaz. Yazgan, sadece kamu inşaatları ile sınırlı olmak üzere, sürekli bir yeterlilik sistemi oluşturulan müteahhitlik karnelerinin gazete ilanları ile el değiştirir olduğunu söyledi.

Yazgan, kamu inşaatları dışında, yapım işini mutlaka bir inşaat müteahhidinin üstlenmesini zorunlu kılan herhangi bir yasal düzenlemenin olmadığına dikkat çekti. 4708 Sayılı Yasa’nın, yapı denetiminin en önemli aşaması olan sağlıklı proje (statik betonarme) üretimi konusunda yeterli bir düzenleme getirmediğini kaydeden Yazgan, “Herhangi bir üniversite veya yüksekokuldan diploma almış bir mühendis mezun olur olmaz 15-20 katlı bir yapının betonarme projesini yaparak mesleki sorumluluk üstlenebilmektedir. Tüm koşullan eksiksiz uygulansa bile statik betonarme projesi doğru ve sağlıklı olmayan bir yapı ne kadar güvenli olabilir?” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *