ANASAYFA arrow right Teknoloji

5 fizik projesiyle, TÜBİTAK yarışmasında

5 fizik projesiyle, TÜBİTAK yarışmasında
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.23
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.23
Araştırma Projeleri Yarışması'nda ilk elemeleri geçerek, yarı final olan Mersin bölge sergisine davet edilmeye hak kazandı.
Özel Sanko Koleji öğrencileri hazırladıkları 5 fizik projesiyle, TÜBİTAK 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda ilk elemeleri geçerek, yarı final olan Mersin bölge sergisine davet edilmeye hak kazandı.
Özel Sanko Koleji öğrencileri, danışman öğretmenleri Şerif Özer, Ahmet Acar ve Gökhan Aslan rehberliğinde 5 farklı fizik projesi hazırladı. Öğrenciler Nevra Erleblebici ve Melike Ecem Erbaş, projeleri ile “Toprak Kaynaklı Isı Pompası” yardımıyla soğuk ve sıcak günlerde havayı yoğunlaştırarak havadan su elde etme yönetimin uygulanabilirliğini ve verimini anlattı. Zekai Egemen Canbolat da “Güneş Enerji Stirling” projesi ile güneş enerjisinden elektrik üretebilmek için stirling motorunun kullanılabilirliğini gözlemledi ve bu sistemin uygulanabilirliği üzerinde çalıştı. “Isı Kazanım İstasyonu” projelerinde Nihat Furkan Eratılgan ve Muhammet Enes Özsaygılı ise işleyişinde sıcak su kullanan fabrikalarda (tekstil, bulgur ve benzeri) kullanım sonrası kanalizasyona dökülen yüksek ısılı suyun, ısısının termal transferle geri kazanılması ve bu yolla enerji tasarrufu sağlanabileceğini gösterdi. Nihat Güneysu ve Syrgak Aker Talantbek adlı öğrenciler de tasarladıkları “Vites&Devir - Uyarı & Kontrol Sistemi” ile arabalarda otomatik ve programlanabilir sistem geliştirerek yakıt tasarrufu sağladı. Kaan Fadıloğlu ve Nuri Çapkur da “Kesişen Aynalarda Görüntü Sayısı” projeleri ile kesişen aynalardaki görüntü sayısını veren formülün yetersiz olduğunu deneyler ve gözlemlerle ispatlayıp, eksik durumlar için yeni çözümler sundu.
Yarışmaya katılan ve ilk elemelerden geçen projeler, 25 Mart’ta yapılacak yarı final Mersin sergisinde jürinin vereceği karar sonrası, Ankara’da finalde yarışacak. Özel Sanko Okulları Genel Müdürü Murat Köylüoğlu, öğrencilerinin uyguladıkları Sanko Eğitim Programı çerçevesinde son teknolojik olanaklarla donatılmış laboratuvarlarda aldıkları eğitimle vizyonlarını da geliştirerek çevreye sahip çıkan pratik ve geri dönüşümlü projeler ürettiklerini belirtti. Köylüoğlu, “Öğretmenleri rehberliğinde hazırladıkları projelerde başarılı çalışmalarından dolayı öğrencilerimizi kutlarım” dedi.İHA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *