ANASAYFA arrow right Yaşam

  Eleştirel basın, tehdit altında

   Eleştirel basın, tehdit altında
YAYINLAMA: 03 Mayıs 2020 / 18.59
GÜNCELLEME: 03 Mayıs 2020 / 18.59
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü

Ocak-Şubat-Mart döneminde en az 33 gazeteci ve medya temsilcisi gözaltına alındı. Koronavirüs salgını sürecinde, yerel habercilerden 12’si “panik ve korku yaymak” şüphesiyle gözaltına alındı; üçü de ifade vermek zorunda bırakıldı.

Otoriterliğin güç kazandığı Türkiye’de iktidar, İdlib'deki askeri operasyon, Libya’ya müdahale ve Avrupa sınırlarını açtığı Edirne’deki sığınmacılarla ilgili haberciliği kontrol altında tutmak için yeni gazeteciler gözaltına almaya veya tutuklamaya çekinmedi. Türkiye’de gazeteciler, bir 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne daha işinden olma, sansür edilme, yargılanma veya tutuklanma tedirginliği altında girdi.

Tek bilgilendirme kaynağının Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın olduğu Koronavirüs salgını sürecinde, yerel habercilerden 12’si “panik ve korku yaymak” şüphesiyle gözaltına alındı; üçü de Emniyette ifade vermek zorunda bırakıldı.

 Ocak- Şubat-Mart 2020 dönemine ilişkin BİA Medya Gözlem Raporu, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Birinci Yargı Paketi’nden ikna olmayıp “nitelikli izleme”ye almaya karar verdiği Türkiye’de, en az 121 gazetecinin  Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve Sermaye Piyasaları Kanunu gibi 25 farklı düzenleme kapsamında toplam 9 ağırlaştırılmış müebbet, 4 müebbet ve 1501 yıl 8 ay hapis cezası tehdidiyle, yedi gazetecinin de toplam 1 milyon 560 bin TL tazminat istemiyle yargılandığı gösteriyor.

Adaletsizlikten sonra koronavirüs...

Ocak-Şubat-Mart 2020 döneminde Türkiye, Terörle Mücadele Kanunu (TMK), “örgüte üye olmamakla birlikte yardım”a dair Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 220/7. maddesi, “Cumhurbaşkanı’na hakaret”e dair TCK’nın 299. Maddesi gibi düzenlemelerden sonra, son olarak da altı gazetecinin “Libya’da ölen bir MİT mensubunun cenazesi”ne dair tek bir haber nedeniyle MİT Kanununa muhalefetten tutuklanmasına tanıklık etti. Gazeteci Hakan Aygün de, bir twitiyle “kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” iddiasıyla tutuklandı.

 RTÜK: 89 para, iki uyarı, beş program durdurma cezası

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Ocak-Şubat-Mart 2020 döneminde haber, film ve program yayınlarından dolayı TV kuruluşlarına 89 para cezası, iki uyarı cezası ve beş program durdurma cezası verirken radyo kuruluşlarına bu dönemde herhangi bir işlem yapılmadı. Kurul, TV’lere toplam 5.520.078 TL para cezası verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *