ANASAYFA arrow right Ekonomi

 Döviz hesapları 2,4 milyar dolar arttı, tarihi seviyeler görüldü

 Döviz hesapları 2,4 milyar dolar arttı, tarihi seviyeler görüldü
YAYINLAMA: 26 Kasım 2020 / 20.10
GÜNCELLEME: 26 Kasım 2020 / 20.10
Yurttaşın döviz sevdası sürüyor

Yerli yatırımcıların döviz hesaplarındaki tutar 228,2 milyar dolarla rekor kırdı. Bir haftalık artış 2,4 milyar dolar olurken, bu artışın 1,4 milyar doları altın hesaplarından kaynaklandı.

Ekonomi yönetimindeki değişim sonrasında piyasalarda bir süre devam eden olumlu havaya rağmen, yerlilerin TL satıp döviz alımları güçlü bir şekilde devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan 20 Kasım haftasına ait para banka istatistikleri yerli yatırımcıların döviz almaya devam ettiğine işaret etti. Verilere göre, yurt içinde yerleşik yatırımcıların bankalardaki döviz hesabı 2 milyar 386 milyon dolarlık artış kaydetti.

Merkez Bankası'nın 475 baz puanlık faiz artışı sonrasında kurlarda yaşanan çekilmeyle birlikte yerli yatırımcıların döviz hesaplarındaki hareketler merak ediliyordu. Açıklanan son veriyle birlikte bu yıl yurt içi yerleşiklerin toplam döviz alım tutarı yaklaşık 34 milyar doların üzerine çıktı.

 

Gerçekleştirilen 2,4 milyar dolarlık döviz artışının 2 milyar 771 milyon doları bireysel yatırımcıların hesabındaki artıştan kaynaklanırken ticari hesaplardaki döviz tutarı 385 milyon dolar geriledi. Son değişikliklerle birlikte bireysel yatırımcıların toplam döviz tutarı 143,9 milyar dolar ticari hesaplarınki ise 84,3 milyar dolar oldu.

Döviz hesaplarında yaşanan nette 2,4 milyar dolarlık artışın 1,4 milyar doları altın hesaplarındaki artıştan 987 milyon doları ise dolar, euro ve diğer döviz türlerinde gerçekleşti. 

Yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 20 Kasım ile biten haftada da artış trendini sürdürerek 228,2 milyar dolarla yeni tarihi zirveye yükseldi. TCMB verilerine göre, 20 Kasım ile biten haftada bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 143,9 milyar dolar ile yeni tarihi zirveye yükseldi. Bireyseller geçen hafta döviz ve altın mevduatlarını 2.77 milyar dolar artırdı.

Kurumların yabancı para cinsinden mevduat ve fonları ise 84,3 milyar dolarla tarihi zirvesinden bu hafta geriledi. Kurumsallar geçen hafta döviz ve altın mevduatlarını 380 milyon dolar azalttılar. TCMB verilerine göre, 2019 sonunda 193 milyar dolar tutarındaki lokal yabancı para ve altın mevduatı yılın ilk 20 Kasım'a kadar 35 milyar dolar

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *