ANASAYFA arrow right Röportaj

“Devlet, yerli kömür dağıtmaktan vazgeçip, ithal kömür dağıtmalı”

 “Devlet, yerli kömür dağıtmaktan vazgeçip, ithal kömür dağıtmalı”
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.25
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.25
Vatandaşa dağıtılan kömürün kükürt oranının yüzde 3 gibi yüksek oranlarda olduğu vergulanırken, ithal kömürde bu oranın 0.9 olduğu ifade edildi

Vatandaşa dağıtılan kömürün kükürt oranının yüzde 3 gibi yüksek oranlarda olduğu vergulanırken, ithal kömürde bu oranın 0.9 olduğu ifade edildi

 

 Gaziantep’te tüketilen kömürün  2014-2015 yılı için 140 bin ton civarında olduğunu söyleyen Mahrukatçılar Odası Başkanı Müslüm Keklik “Tamamı denetimden geçen ve izinli olan kömür. Bizim kalite kontrol noktamızdan geçen kömür miktarı bu. Devletin dağıttığı kömür miktarı için şu anda elimizde net bir kayıt yok, ama tahminen geçen kış 50 bin tondu. Bu kış için de 1 ton üzerinden 70 bin ton olarak biliyoruz. Yani devletin dağıtmış olduğu kömürün kükürt oranı, bizim kömürlerin kükürt oranından 3 kat yüksek. Elimizde raporlar mevcut. Devletin dağıttığı 70 bin ton kömür ile bizim dağıttığımız 140 bin ton kömürün kükürdü eş değerde. Bunu daha önce de dile getirdik. Bu konudaki çalışmalarımızı  proje halinde Valiliğe sunduk ve cevap bekliyoruz hala” dedi.

 

Kömürümüz kalite kontrolünden geçiyor

Mahrukatçılar Odası Başkanı Müslüm Keklik, ithal kömür İskenderun’dan geldiğini, kömürler kalite kontrol noktasını girmeden esnafın deposuna giremeyeceğini söyledi. Keklik, “Kömür önce kalite kontrolünden geçer. Tek bir eksik belgede dahi gerekli işlem yapılır. Diyelim ki kişi kalite kontrol belgesini unuttu. Bu araç durdurulur, yükleme yapan firma ile iletişime geçilir, bu aracı yüklediklerine dair belgelerin faks halinde yollanması istenir. Bu işlemler olmazsa cezai işlem olur. Burada denetimi yapılmayan tek şey devletin dağıttığı kömürdür. Şehrimizde kükürt oranının sınırı 2. Ama devletin dağıttığı kömürün kükürt oranı yüzde 3, bizimki ise 0.9” diye açıklama yaptı.
Mahrukatçılar Odası Başkanı Müslüm Keklik’in Sabah’ın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
SABAH- Mahrukatçılar Odası kaç yaşında?

Müslüm Keklik: Mahrukatçılar Odası, 1960’larda kurulan bir odadır. Yani 56 yaşında. Gaziantep’in en eski odalarından biri. Bazı arkadaşlarımız mahrukatçının ne olduğu bilmiyorlar, bu isim çok eskiye dayanır. MahrukaTçılık, ham odunun işlenişi demektir. Daha önce ilimizde kömürcülük pek yaygın değildi, genelde odun üzerine çalışılırdı. Bundan dolayı adımız mahrukatçılar olarak geçer.

SABAH- Siz ne zamandan beri yönetimdesiniz?
Müslüm Keklik: Son 6 yıldan bu yana yönetimdeyim, ama 2 yıldan bu yana Oda Başkanı olarak görev yapıyorum.

SABAH- Gaziantep’te kaç mahrukatçı esnafı var?

Müslüm Keklik: Merkez ilçeler olarak sayarsak yani Şahinbey ve Şehitkâmil’de  toplam 300 tane kayıtlı üyemiz var. Bu tabi ki sadece merkez ilçelerimizde olanlar. Diğer ilçelerdeki üyelerimizle birlikte 500 tane üyemiz bulunmaktadır. 

SABAH- Antep her şeyin kaçağının mevcut olduğu bir yer, kaçak odun, kömür de var mı? Varsa oranı ne kadar? Kaçak ile normal odun kömür fiyatları arasındaki fark nedir?
Müslüm Keklik: Gaziantep sınırlara yakın olduğundan dolayı, kaçaklığı ön planda olan bir şehir olabilir, ama bizim sitemiz 1990’lı yıllarda buraya taşındı. Burada kaçak kömürle ilgili çok ciddi önlemlerimiz, çabalarımız var. Başta esnafımız olmak  üzere ve buna destek veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü, Büyükşehir belediyemizin zabıta ekipleri oldu. Kaçak kömürle ilgili Gaziantep örnek bir şehir. Bu gün Türkiye’nin hiçbir ilinde kaçak olarak yakalanıp toplanan kömür yok. Bu depo sadece Gaziantep’te bulunuyor. Yaklaşık 15 yıldan bu yana yapılan mücadele sonucunda 2 bin 300 ton civarında kaçak olarak yakalanıp depolara konulan kömür var. Bu denetimlere tabi ki yenilerini de ekledik.  Belge ile ithal edilen kömürler için dahi biz bir kontrol noktası oluşturduk. Son 3-4 yıldan bu yana geçerli bu kalite noktamız.

Gaziantep’e gelen tüm kömür araçları bu kalite kontrol noktasından geçiyor. Bu noktaya gelmeden kesinlikle şehrin içine araç gelmiyor. Bu noktada uygunluk belgesini, malın kalite kontrolünü, odamız, Büyükşehir, zabıta ekiplerimiz ve Çevre Şehircilik il Müdürlüğü’nden görevli arkadaşlarımız yapıyor. Sabah 07.00’den, akşam 17.00’ye kadar denetim yapılmaktadır. Kanunlara aykırı, hava kirliliğine neden olacak bir mal görüldüğü an o mala el konuluyor, gerekli yasal işlemler yapılıyor. Esnafımızın yardımı ile bu çalışmamızı devam ettiriyoruz. Kaçak odun-kömür yok denecek kadar az. Nedeni bu kalite kontrolü sayesinde. Daha öncesinde belki oluyordu ama şu an denetimlerden dolayı  kaçak kömür girişi  mümkün değil.  Şu ana kadar ciddi oranda bir kaçakçılığa da el konulmadı. Bu 1 yıl içerisinde 5 ton civarında kömür ele geçirildi, o da Nizip ile Bilecik arasında olan bir tesisten alınıp getirildi. Şehrimizinde hava kirliliğine neden olacak kömüre rastlanmadı.

 

Sabah:Piyasada kaç çeşit kömür var?

Müslüm Keklik: Kömürler çeşit çeşitlidir, ithal kömürler Rusya ve Güney  Afrika’dan gelen kömürlerdir. Bizim bir de yerli ocaklarımız var. Şehrimizde yerli kömürlerin kükürt oranı yüzde 3’e kadar yükseliyor. Ama ithal kömürlerde de 0.9 oranında kükürt var. Bizim kömürlerimiz ve ithal kömürleri kıyaslarsak arasında ki kükürt farkı 3 kattır. Belediyemiz şehrimizin havasının kirlenmemesi için ciddi tedbirler alıyor, bu yönden teşekkürlerimi iletiyorum. Biz de oda olarak, esnaf olarak elimizden gelen desteği vereceğiz. Ama burada bir yanlış uygulama söz konudur. Bu yanlış uygulama da Sosyal Yardımlaşma Fonu’nun şu anda fakir-fukaraya dağıttığı kömürün dağıtım sisteminin yanlışlığı var burada. Tabi ki biz asla fakir-fukaraya dağıtılan kömüre karşı değiliz. Devlet halkına bakmalı, ama bakarken de 300-500 esnafın da ekmeğini veya vergilerini engellememeli. Gaziantep kirli iller arasında görünen bir il konumuna geldi. Bunun nedeni şehrin yapısının dar olması. Daha önce 1.5 milyon nüfus yaşarken bugün Suriyelileri de sayarsak  2.5 milyon nüfus insan yaşıyor. Bu da hava kirliliğinin sebeplerinden biri. Belediyemizin, Valiliğimizin almış olduğu ciddi tedbirler var, bu kararlara biz de destek veriyoruz. Ama biz diyoruz ki gelin, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’nun dağıtmış olduğu kömürleri kupona çevirip , fakir-fukaraya kupon verin.  Bu kupon ile fakir-fukara gelip esnaf arkadaşlarımızdan kömür alsın. Bu kuponları da esnafımız  toplayı podamıza getirsin. Odamız kuponları her ayın sonunda ilgili kurumlara teslim eder, buradan alacağı parayı da kupon sahiplerine dağıtır. Hem esnaf kazanır hem de vatandaşın kaliteli kömür kullanması sağlanır. En önemlisi de hava kirliliğini önlemiş oluruz. Bu kömür yardımlarının bir an önce kupona çevrilmesi lazım.  Bununla ilgili oda olarak gerekli çalışmaları yapıp Valiliğimize ilettik. Oradan cevap bekliyoruz.

SABAH- Hava kirliliğine neden olan yakacak devletin dağıttığı mı yani??
Müslüm Keklik: Hava kirliliğine neden olan fosil dediğimiz yakacaklardır. Odun-kömür havayı kirletmiyor dersek yanlış olur. Ama bizim bunu minimuma indirmemiz lazım. Birden odunu- kömürü kaldıralım dersek imkanımız yok buna. Vatandaşımızın bütçesi de buna uygun değil. Bu gün asgari ücretle çalışıp, kenar semtte oturan bir vatandaşın aylık 300-400 TL doğalgaz faturası ödemesi mümkün değil. Bizden bir torba kömürü bile borca alanlar var. Kömürü geçelim, vatandaş sokaktan topladığı poşetleri yakıyor. Bir çok fabrikalarımızın yağ veya atık yaktığını da biliyoruz. Fabrikaların sıkı bir denetimden geçmesi lazım. Hava kirliliğini sadece kömüre bağlamak hiç doğru değil. Bizim sattığımız kömürler asla havayı kirleten kömürler değil. Nedeni ise Bakanlık’tan onaylanmış ve yurt dışından gelen kömürler. Bu kömürde havayı tehdit edecek bir unsur varsa, ithalatın kapanıp, yasaklanması lazım. Bu hava kirliliğinin ana sebebi şehrimizin dar alana oturmasından kaynaklanıyor. En basitinden batımızda bulunan İbrahimli Bölgesinde olan  yüksek binaların rüzgarı kesmesi. Bu konuda şehrin biraz daha genişletilmesi lazım, bu da belediyemizin bileceği iş.

SABAH- Gaziantep’te yılda tüketilen odun-kömür miktarı ne kadar?
Müslüm Keklik: Gaziantep’ te tüketilen kömür 2014-2015 yılı için söylenirse 140 bin ton  civarındadır. Tamamı  denetimden geçen ve izinli olan kömür. Bizim kalite kontrol noktamızdan geçen kömür miktarı bu. Devletimizin dağıtmış olduğu kömür miktarı için şu anda elimizde net bir kayıt yok ama tahminen geçen kış 750’şer kilodan olmak üzere 50 bin tondu. Bu kış içinde 1 ton üzerinden 70 bin ton olarak biliyoruz. Yani devletin dağıtmış olduğu kömürün kükürt oranı, bizim kömürlerin kükürt oranından 3 kat yüksektir. Elimizde raporlar mevcut. Devletin dağıttığı 70 bin ton kömür ile  bizim dağıttığımız 140 bin ton kömürün kükürdü eş değerdir. Bunu daha öncede dile getirdik. Bu konudaki çalışmalarımızı  proje halinde Valiliğe sunduk ve cevap bekliyoruz hala.


SABAH- Esnafın yeteri kadar denetlendiğini düşünüyor musunuz?
Müslüm Keklik: İthal kömürlerimiz İskenderun’dan gelmektedir. Bu araçlar kalite kontrol noktasını girmeden ne bizim depomuza ne de binaya girebilir. Önce kalite kontrolünden geçer. Tek bir eksik belgede dahi gerekli işlemler yapılır. Diyelim ki kişi kalite kontrol belgesini unuttu. Bu araç durdurulur, yükleme yapan firma ile  iletişime geçilir, bu aracı yüklediklerine dair belgelerin faks halinde yollanması istenir. Bu işlemler olmazsa cezai işlem olur. Burada denetimi yapılmayan tek şey devletin dağıttığı kömürdür. Şehrimizde kükürt oranının sınırı 2’dir. Ama devletin dağıttığı kömür 3, bizimki ise 0.9’dur.

SABAH- Odun ve kömür fiyatlarının son 10 yıldaki seyri hakkında biraz bilgi verip, karşılaştırma yapabilir misiniz?
Müslüm Keklik: Odun-kömür fiyatları yurt dışından gelen ürünler olduğu için dolarla alakalı olmasına rağmen, yine de dolar yükseldiğinde kömürde aşırı bir fiyat artışı olmuyor. 4 yıldan bu yana kömür fiyatlarında artış yok. Nedeni ise dediğimiz gibi doğal gazla olan rekabet, bu rekabetten dolayı da fiyatların uygun olması gerekiyor. Uygun olmazsa da kömür satamaz adam.  Yani burada şunu söylemek gerekir, doğal gaz ile kömürü kıyaslarsak kömür daha ucuz ve daha yüksek kaloriye sahip olan ısınma aracıdır. Fiyatlarda pek bir yükselme de yok, tam tersine aşağıya iniyor.

SABAH- Belediyenin dağıttığı kömür hakkında ne düşünüyorsunuz?
Müslüm Keklik: Belediyenin maddi durumu iyi olmayan halk için verdiği kömürün, muhtarlar tarafından satıldığı iddiaları gündemdeydi bir ara. Bu iddiaların üzerinde incelemeler yaptık ve en son bir hafta önce  Şahinbey Kaymakamlığı’na bağlı olan Yavuzlar Mahallesi Karayılan Caddesi’nde bir depoda 5 bin 300 kilogram devletin vatandaşlara dağıttığı kömürün vatandaşa satıldığını ortaya çıkardık. O malı oradan aldık. Sitemizdeki  depoya koyduk, zabıta gerekli işlemleri yaptı o an. Bunu bir Suriyeli’nin sattığını iddia ediyor. Ben buna inanmadım nedeni Suriyeli’nin bu kadar kömürü nereden getireceğidir. İmkanı yok bunu  bir yerden getiremez. Bu konuda Kaymakamlarımızın titiz davranması gerekir.

SABAH- Doğalgaza geçme zorunluluğu ile ilgili ne düşünüyorsunuz, sizin sektörü nasıl etkiler?
Müslüm Keklik: Doğal gazın zorunluluğu olamaz, bu bir tercihtir. Önce insanların refahı sağlansın, insanlar huzur içinde ve maddi konuda iyi bir yerde olursa zaten isteyerek doğal gaza geçeceklerdir.  Bizim kışımız 6 aydır. Her ay en az 400 TL geldiğini düşünürsek, yılda  en az 2.400 TL  kişi doğal gaza ücret ödeyecek. Ama 130 metrelik dairenin yıllık kömürle ısınma bedeli, 1.500 TL’dir. Arada neredeyse bin TL var.  Bu ücretin ödenmesi için kişinin aylık gelirinin yüksek olması gelir. Isınma konusuna gelince de kömürün verdiği ısıyı başka bir ürün veremez. Bu şehir bizim, şehrimizin havasının kirlenmesine de izin vermeyeceğiz. Hava kirliliğinin önüne geçilmesi, bir an önce devletin  dağıttığı kömürü kupona çevirmesi gerekir.  Şunu da eklemek istiyorum. Doğalgaz, dışarıdan gelen kaynak olduğu için fiyat sürekli bir artış içinde. Türkiye’de doğalgazın deposu bir ilde var. O depoda 11 günlük bir depolama alanı var. Bir olay olsa, dışarıdan gelen doğalgaz kapatılsa, öncelik olarak ülkenin ekonomik çarkının dönmesi için sanayiciler bu doğalgazdan yararlanacak. Halk o zaman  doğalgazsız kalacak. Bu yüzden de kömürden vazgeçemeyiz.  Çiçek Bayram-Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *