ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Devlet, vatandaşı ile barışık değil!..?”

“Devlet, vatandaşı ile barışık değil!..?”
YAYINLAMA: 21 Haziran 2021 / 16.49
GÜNCELLEME: 21 Haziran 2021 / 16.49
OSB’deki siyasi partilerin milletvekili adaylarının sorunların çözümüne ilişkin parti programlarını anlatması için düzenlediği toplantı YTP Milletvekili Adayı Merdan Delibalta’nın konuşmasıyla hareketlendi.

Delibalta, “Salonda kaç tane sanayici var” diye konuşunca sanayiciler ellerini kaldırarak, “Biz buradayız siz kimi arıyorsunuz? Siz önce kendinizi tanıtın” diye konuştu. Delibalta “Sorarsanız öğrenirsiniz?” diye yanıt verdi. Karşılıklı konuşmalara oturumu yöneten OSB Başkan Akif Ekici müdahale ederek ortamı sakinleştirdi. Bu arada toplantıda adaylar sık sık siyasetteki kirlenmeden söz ederek siyasetin ve siyasetçinin bu durumdan kurtarılması gerektiğini vurguladı.

Üretimin önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen Ekici, 250 milyar dolar iç ve dış borcu ödemenin tek yolunun üretimden geçtiğini vurguladı. Türkiye'nin dünyada en pahalı enerjiyi tükettiğin ifade eden Ekici, böyle bir enerji politikası ile sanayicinin rekabet etme şansının olmadığını belirterek, “Bir yandan üretim yok, iş yok, diğer yandan enerji pahalı,  vergiler ve SSK primleri yüksek. Bugün 10 milyon insan davalı. Devlet vatandaşı ile barışık değil. Türkiye bir çıkmaz içerisinde. Enflasyon muhasebesi halen yapılamadı. Adaylardan tüketen değil üreten bir toplum olabilmek için üretimin önündeki engellerin kaldırılması, bürokratik işlemlerin azaltılması, adil ve ödenebilir bir vergi ve SSK primi belirlenmesi, rekabet şansını artırıcı uygulamalara geçilmesi yönünde partilerinin ve kendilerinin görüşlerini açıklamalarını istiyoruz. Ve açıklamalarını söz kabul ederek, takipçisi olacağımızı bilmelerini istiyoruz” dedi.

Adaylara alfabetik sıralamaya göre söz verilince ilk konuşmayı AK Parti Milletvekili Adayı Kürşat Tüzmen yaptı. Tüzmen, Türkiye’nin içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulabilmesi için üretimin artırılmasının şart olduğunu, bununla birlikte ihracatın da artırılması gerektiğini bildirdi. Üretim İve ihracatı artırmaktan başka bir çıkış yolu olamayacağını ifade eden Tüzmen, “Bunun içinde gerekli önlemler alınmalı. Alınan tedbirler derhal uygulamaya konulmalı. Vergiden enerji politikasına ve üretim maliyetine kadar her türlü tedbirler üretimi artırmak için seferber edilmeli” dedi.

Türkiye’de demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile çalışmadığını ifade eden Tüzmen, “Türkiye’de güvensizlik hakim. Devlet vatandaşına güvenmiyor. Önce her iki taraf içinde önemli olan güven ortamı sağlanmalı “ diye konuştu.

Gaziantep’in sorununun Türkiye’nin sorunu olduğunu belirten ANAP Milletvekili Mustafa Taşar, “Mevcut sıkıntıların temeli hantal devlet yapısından kaynaklanıyor. Bunun aşılması gerek. Ülkenin demokratik hak ve özgürlükler sorunu var. Gaziantep sanayicisi ve girişimcisi devletten kat kat ileride” diye konuştu. Taşar, mecliste yeterli çoğunluğa sahip olamadıkları için ülkeyi kalkındırma programlarını hayata geçiremediklerini ifade etti.

Ekonomik bunalımlar yanında siyaset ve siyasetçilerin prestij kaybettiğine dikkat çeken CHP milletvekili adayı Prof. Dr. Abdülkadir Ateş, “Türkiye’de temiz siyaset yok. CHP iktidara geldiğinde temiz siyaseti kurala dönüştüreceğiz. Buna milletvekillerinin dokunulmazlıklarının sadece kürsü ile sınırlandırmayla başlayacağız ve Temiz Siyaset Yasası çıkaracağız. Milletvekillerinin ticaretle hiçbir bağlantısı olmayacak. Milletvekili adayı seçilir seçilmez mal varlığını açıklayıp bunları kayyuma devretmesini sağlayacağız. Tavanlara çiğ köfte atarak milletvekili olunmaz. Devleti yeniden yapılandırarak, çağdaş ve demokratik. .bir devlet oluşturmak istiyoruz. Üretime değer veren, tüketicinin korunduğu bir ekonomi piyasası oluşturacağız” dedi. Ateş, rüşvet ve talanın devleti kuşattığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *