ANASAYFA arrow right Teknoloji

100 bin sözleşmeli pesonel kadrolu oluyor

100 bin sözleşmeli pesonel kadrolu oluyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.59
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.59
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onay verdiği aralarında 100 bin sözleşmelinin kadroya alınmasının da bulunduğu birçok düzenlemeleri getiren torba kanun Resmi Gazete’de yayımlandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onay verdiği aralarında 100 bin sözleşmelinin kadroya alınmasının da bulunduğu birçok düzenlemeleri getiren torba kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. 
Kamuoyunda “Torba Kanun” olarak adlandırılan ve çok sayıda kanunda düzenleme öngören 6495 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Kanun, 4/B’liler, mahalli idareler ile bazı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 100 bin sözleşmeli personelin kadroya alınması, şehit yakını, gazi, muhtar ve köy korucularına yeni haklar verilmesi, meraların geçici yerleşime açılması, sürücü belgelerinin değiştirilmesinin de arasında bulunduğu çok sayıda düzenlemeyi içeriyor. 
Kanuna göre, 25 Haziran 2013 tarihi itibariyle 657 sayılı Kanun'un 4. maddesinin B fıkrası, il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde Belediye Kanunu’nun 49. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca çalışmakta olan personeller memur kadrosuna geçirilecek.
Ayrıca birçok kuruluşta sözleşmeli olarak çalışan personel de kadroya alınacak. 
Sürücülerin, yurt dışına çıkışlarında uluslararası sürücü belgesi alma zorunluluğunu kaldırmak amacıyla uluslararası standartlara uygun sürücü belgesine geçildi. Bir defaya mahsus olmak üzere 24 milyon sürücünün ehliyeti 15 lira karşılığında değiştirilecek.
Sürücü belgeleri süreli olarak verilecek. Yenilenen sürücü belgelerinden harç alınmayacak. Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanan sürücüye 343 TL trafik idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi geri alınacak. Sürücü belgesi sahibi kişide sağlığı bakımından sürücülüğe engel aşikar bir değişikliğin görülmesi ve tespiti halinde, trafik görevlilerince sürücü belgesi geri alınabilecek, kişinin sağlık kuruluşlarında muayenesi istenecek. Sağlık şartları bakımından sürücülüğe engel bir halinin olmadığı veya mevcut olan bu halin daha sonra ortadan kalktığı sağlık raporuyla tespit edildiği takdirde, sürücü belgesi kişiye iade edilecek. 
28 Şubat sürecinde disiplin cezası nedeniyle memuriyetten uzaklaştıranların geriye dönük primleri, kurumlarınca ödenecek. Afyonkarahisar’da meydana gelen mühimmat patlamasını da kapsayan, silahlı kuvvetler, jandarma ve emniyet teşkilatında, patlayıcı maddelerin incelenmesi, muhafazası, nakli ve imha edilmesi işlemleri sırasında hayatını kaybeden veya engelli hale gelenlere tazminat ödenecek ve kişiler şehit statüsünde sayılacak. ÖSYM'nin sınavlarında bireysel veya toplu olarak kopya çeken kişilere 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Terör eylemlerinde hayatını kaybeden vatandaşlar “sivil şehit” sayılacak. Şehit ailelerine kamuda iki, gazilerin ise yakınlarına bir istihdam hakkı sağlanacak. Görev başındayken hayatını kaybeden devlet görevlilerinin anne ve babalarına, “muhtaçlık” şartı aranmadan maaş bağlanacak. Gazilerin yanı sıra görev sırasında yaralanan kamu görevlileriyle vazife malulu aylığı alan dul ve yetimlere faizsiz konut kredisi verilebilecek. Harp malulleri ile nakdi tazminat ve aylık bağlanmasına ilişkin kanun kapsamında olan ancak hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir istihdam hakkı getirildi. 
Şehit yakınları, gaziler, 65 yaş üstü ve engellilere ilişkin ücretsiz seyahatin kapsamı genişletildi. 
Köy korucularının ve muhtarların maaşlarında artışa gidildi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) her projeden aldığı tasdik ücreti kaldırıldı.
Dışişleri Bakanlığı merkez teşkilatındaki üst düzey görevlere artık istisnai görevlendirme ile büyükelçi olarak görevlendirilen kişiler getirilebilecek. 
Vekil Kur’an kursu öğreticisi olarak görev yapanlar ile 4 Mayıs 2005 ile 30 Haziran 2013 arasında en az 3 ay süreyle bu görevde bulunanlar kadroya geçirilecek. 
İzin verilen vakıf, kurum ve kuruluşlar dışında “diyanet” kelimesi isim olarak kullanılamayacak. 

ÖSYM’nin sınavlarında bireysel veya toplu olarak kopya çeken kişilere 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek. 
Spor Genel Müdürlüğüne 2 bin 500, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına 200, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğüne 100, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına 25 kadro ihdas edilecek. Maliye Bakanlığına da 2 vergi denetim kurulu başkan yardımcısı alınacak.SHA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *